​Калфин: Нека и лидерът на ПЕС да постъпи като Дол, очакваме мнението му

ГЕРБ води напълно открити разговори, заяви депутатът от АБВ

Длъжни сме да направим така, че да има правителство, заяви в предаването "Лице в лице" на БТВ Ивайло Калфин. Бившият външен министър каза още, че при положение, че не се сформира голяма коалиция, оттам нататък, ако се формира дясноцентристко правителство, "ще разгледаме кои политики бихме могли да подкрепим. Това не означава подкрепа на правителство на ГЕРБ", уточни той.

На въпрос на водещата, че е странно лява партия да подкрепя дясна политика, Калфин отговори: "Ако се разходите малко из Европа, това не е българска практика, а световна, и го правят успешно."

Той призна, че ГЕРБ води напълно открити разговори с всички партии. Това е похвално. На въпрос отново за голямата коалиция, той уточни, че не е задължително две партии да са с най-много гласове. "Голямата коалиция се прави, за да има мнозинство в парламента, която бихме подкрепили. Става въпсрос за желание и отговорност на политическите сили."

Карфин обясни още, че би трябвало и лидерът на ПЕС, който е и българин, да изрази мнение за съставяне на коалиция. "Очакваме да чуем становището и на председателя на ПЕС, трябва да се търси такова съгласие при нас. Или остава да мислим, че ПЕС не се интересува?, попита той и даде пример с посещението на Жозеф Дол. Станишев трябва да каже открито като председател на европейските социалисти - това ще бъде ценно мнение за България, каза още той.

Помолен да коментира срещата днес при президента Росен Плевнелив, Калфин каза: "Срещата беше свързана с хода не преговорите между политическите сили за съставяне на кабинет. Аз представих позицията на АБВ, която е ясна. Ние сме за широка коалиция, с максимална подкрепа от повече партии. С президента обсъдихме и темите, краткосрочни и дългосрочни, които трябва да се решават. Президентът постави една много важна тема, която липсва в общественото пространство. Ние сме поели ангажимент пред ЕС да извършим 33 реформи, във всички сфери, до 2016 година, за да можем да получим 15 млн. евро", разкри още Калфин. 

Според депутата от АБВ, актуализацията на бюджета за 2014 година не трябва да надхвърля 3%.