Цонев брани Пеевски: Той не е моделът “КОЙ”

Имаме подозрения, че сегашният директор на фонда за гарантиране на влоговете е свързан с един икономически кръг

Ще следим стриктно как ще тече процедурата по несъстоятелност за КТБ, защото, прав е Радан Кънев. Имаме подозрения, че сегашният директор на фонда за гарантиране на влоговете е свързан с един икономически кръг, който има свои представители в българския парламент. Този кръг вече придобива депозити, дисконтирани на 50%, но водени от принципа да не обвиняваме, ще го направим, когато това стане факт. Ще видите кой е искал фалита на КТБ и ще видите кой организира протестите. Това каза от трибуната в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той изтъкна, че позицията на движението е в 3 точки. Първата точка е за прозрачност. Втората е до 60 дни от затварянето на банката вложителите да имат достъп до влоговете си. Предложили са също да се осветят всички влогове и кредити, защото от началото на кризата се говори за тази банка като банка на властта. А тя е съществувала от продажбата й през 1999 г. на 11 офшорки, та до ден днешен, посочи Цонев.

Депутатът не пропусна отново да защити своя партньор в новия проектозакон за КТБ – Делян Пеевски, отхвърляйки обвиненията, че от медиите на Пеевски започнал фалитът на КТБ .

Това твърдение не е вярно - в. "Капитал" публикува всички фирми, които сега ги виждаме в свързаните лица. Поздравявам разследващите от "Капитал". Срещу кого започна проверката по сигнал на "Протестна мрежа", попита Цонев. Може ли Пеевски да е едновременно обект и субект на сигнала. Тогава? Тогава ние ще започнем да говорим с имена, каза още Цонев.

Той заяви, че ДПС не са подновили искането си в отделен закон, а за международно разследване.

Знам, че това ще ви отнеме възможността да хвърляте срещу нас и в частност срещу г-н Пеевски обвинения на ангро. Готови сме да променим всички текстове, които ще доведат до по-голяма прозрачност. Този модел - КТБ е криминален, такъв удар по банковата система не е нанасян никога, общата маса на фалиралите банки е 2,5 млрд. долара, а тук имаме - 5,3 млрд. обезценка. Затова моделът, както го наричаме "Кой"- трябва да го разплетем, настоя депутатът на Местан.