Борисов обиден на реформаторите: тръгва сам, или връща мандата

Радан Кънев му вързал тенекия по телефона

Пореден неочакван обрат на позиции в преговорите е на път за нова идея за съставяне на кабинет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е обиден от отношението на партнъорите и лично от лидера на ДСБ Радан Кънев.

"Не съм оптимист за преговорите от това, което чувам като послания от Реформаторския блок.

Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В четвъртък той се обадил на Радан Кънев и го помолил да уточнят по позициите си за КТБ, за да покажат партньорство. Той му казал, че Меглена Кунева я няма и като я намери, ще се обади, но така и не го направил.

„Не е зачеркнат следващия вариант, но това вече ние 10-та среща ли, коя, и всеки път се уговаряме, преговорният екип да се консултират с някого.

"Ходят, консултират се и на другия ден като дойдат пак на среща пак не може да вземем никакво решение”, казва Борисов.

„Затова съм казал до понеделник преговорният екип в най-спокойна атмосфера да се опита да вземе решение. Аз ще отида на среща тогава, когато има нещо да се подпише”, обясни Борисов и допълни, че в понеделник вече трябва да има разговори и за постове в новия кабинет.

Той обяви, че не се ли стигне до споразумение, ГЕРБ връща мандата в сряда и се отива на избори.

"Борисов каза, че ще обмисли вариант за правителство само на ГЕРБ. „Има няколко варианта, когато стигнем до решение, ще ви кажа”, посочи Борисов и допълни, че не може да говори нито от името на РБ, нито от името на партиите в блока.

Остана открит въпроса защо стиковането на обща позиция за КТБ не е било уговорено на преговорите, които и вчера ГЕРБ, Блокът и Фронтът проведоха в сградата на Народното събрание. На тази среща Борисов не присъства.

Краткият коментар на Кънев пък бе доста неясен: "Днес виждам тенденция по съгласуване на позиции по един много важен въпрос".

Може би е имал предвид позициите на РБ и ГЕРБ по КТБ, които днес изведнъж се сближиха.

В момента групата на ГЕРБ заседава.