Вълчев: Прекалявате с коментарите за задкулисието в РБ - актьорите в театъра не репетират пред публика

Журналистите малко прекаляват с коментарите си за задкулисието. Няма такава форма в Реформаторския блок. Всяко едно политическо решение изисква подготовка. Това е все едно да искаме актьорите в театъра да репетират пред публика, коментира преговорите за съставяне на правителство бившият вицепремиер на НДСВ и настоящ реформатор Даниел Вълчев.

Той отхвърли появилите се информации, че отново ще отговаря за образованието в следващия Министерски съвет. Не защото не му се занимавало, а защото имал други житейски планове.

В момента Реформаторския блок избира по кой път да тръгне. Дали да седне на задните банки и да критикува или да започне да участва в управлениетo.
Реформаторския блок има твърда позиция – нужно е ясно мнозинство. Нашите колеги от Патриотичен фронт поставят важния въпрос, че техните избиратели са настроени срещу властта и не би било добре от тяхна страна да се вземат министерски постове. Първоначално погледнато, ще имаме правителство на малцинството. От друга страна правителството ще е съставено от 121 гласа.Трябва да се съобразяваме, че ГЕРБ е партията с най-много гласове и да не се държим инфантилно. В един следващ момент се надяваме и ние да повишим гласовете си 4 пъти и да каним ГЕРБ на консултации.


РБ има претенции да се извършат промени в отделни сектори. Считам, че ако Борисов стане премиер, от партиите е редно да участват политици, а не експерти, оглавяващи министерства. Така отговорността ще е по-голяма.

В правосъдието, както в здравеопазването, при митниците, навсякъде, има двоен стандарт. Трябва да си дадем сметка, че един български прокурор има над 300 дела, които стоят пред него. От тях прокурорът трябва да избере 30.

Не е лесно да се правят реформи. Тогава е застрашен и личния, и партийния имидж, на този който се занимава, заяви Вълчев. РБ е в позиция, в която трябва да излезе от ролята си на коректив, седящ на задните банки.

Ха да се разпаднем, ха да се разпаднем, и ставаме по-силни, оптимист е бившият вицепремиер.

На въпрос дали трябва да бъде "жертван" Корман Исмаилов и неговата партия "Свобода и Достойнство", Вълчев попита риторично защо някой изобщо трябва да бъде жертван за каквото и да било.

Темата КТБ също беше засегната. Бившият министър беше категоричен, че първо трябва да се изпълни закона. По думите му ако за всеки отделен случай приемаме закон, значи имаме сериозен проблем.