МО спря поръчка за 20 млн. лева заради офшорка на Цветан Василев

През декември 2011 г. фирма „Дунарит

Обществената поръчка за ремонт и за възстановяване летателната годност на 4 хеликоптера МИ-17 за 20 млн. лв. е спряна от Министерство на отбраната, съобщава в "Труд".

В протокол на комисия на Министерство на отбраната се казва, че фирмата, поканена за изпълнение на поръчката, е собственост на офшорна фирма и няма право да участва в обществени поръчки.

Комисията е поканила за участие единствено фирма "Авионамс" АД (бившият военен завод ТЕРЕМ „Георги Бенковски"-Пловдив, който беше приватизиран преди четири години).

Комисията обяснява, че чрез търговския регистър са установили, че мажоритарен собственик на "Авионамс" АД е дружество "Хедж Инвестмънт България" АД. На 6 март 2012 г. от Корпоративна търговска банка съобщават официално, че банката увеличава капитала в дружеството с 900 акции по 1000 лв.

В документите на военната комисия е записано още, че мажоритарен собственик на "Хедж Инвестмънт България" АД е фирма "EFV International Financial ventures" LTD, която е регистрирана на британските Вирджински острови. Според Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, който беше приет през лятото,  фирми в офшорни зони няма право да участват в обществени поръчки. 

През декември 2011 г. фирма „Дунарит" АД, която също е близка до Цветан Василев, купи от МО шест хеликоптера МИ-17, които по-късно бяха ремонтирани в ТЕРЕМ-Пловдив.