​Георги Марков: Има един Рубикон, който Борисов не бива да преминава

Плаващото мнозинство навремето свали Стефан Савов и Филип Димитров и откри пътя на мафията, заяви бившият конституционен съдия

След вчерашния мрачен ден наистина не очаквах такава бърза развръзка днес, но все пак ще видим дали ще бъде бърза, защото същинските преговори предстоят при държавния глава, заяви в предаването "Още от деня" на БНТ бившият конституционен съдия Георги Марков. "Дори и душманите на Бойко Борисов трябва да признаят, че той е историческата фигура на прехода, заяви още юридическият консултант на ГЕРБ и поясни защо. "Първо. Бойко Борисов е първият български политик, който за втори път единствен със сигурност ще стане отново премиер. Второ. Той е втората политическа сила, която побеждава БСП, и то девет пъти поред, и за първи път в историята на левицата й отреди под 16 процента на избори. Трето. Освен роден победител, Бойко Борисов е и истински демократ и държавник. Успя да се надскочи. Той подаде ръка и в името на България, на държавността, за да не ходим на избори януари. Той седна на една маса с костинбродските герои, подаде им ръка и предложи на Миков да стане председател на парламента", емоционално продължи юристът.

На въпрос за Жозеф Дол и опита му за намеса в избора на партньори за правителство, Марков уточни, че Борисов в момента е изцяло зависим от Брюксел заради оглозгания кокал в България.

Помолен да коментира и преговорите за съставяне на мнозинство, той посочи: "Аз съм бил народен представител, имам наблюдения, затова веднага казвам: плаващото парламентарно мнозинство свали Стефан Савов и Филип Димитров и даде път на мафията. На България й трябва стабилно парламентарно мнозинство. Има един рубикон, той Бойко Борисов не може вече да прехвърля. Топката е вече в други. Малките партии да престанат да се държат като победители, както и БСП", посъветва той.