Сензационно: Оманският фонд бил офшорка

Има доказателста, че това не е държавният фонд на султаната на Оман, твърди бившият заместник-министър на икономиката Милен Керемидчиев

Тр да има стабилно правителство, колкото по бързо се изпарти този сигнал толкова по добре

Милен Керемидчиев, бивш заместник-министър на икономиката

"КТБ е загубена, не смятам че може да бъде оздравена с каквато и да било сума и няма смисъл да се харчат пари на данъкоплатците. Много е важно да има частен инвеститор и търговско решение на кризата с КТБ, а да не се наливат държавни пари", заяви бившият заместник-министър на икономиката Милен Керемидчиев.

Керемидчиев сензационно заяви, че, така нареченият Омански държавен фонд, който е миноритарен собственик на 30% от активите на КТБ, е офшорна фирма.

"Държавните фондове от Персийския залив са публични държавни дружества, които влагат парите от печалбите на петрол в дългосрочни, сигурни инвестиционни проекти, които ще донесат печалби в името на бъдещите поколения. Те са много строго контролирани и напълно прозрачни", обясни Керемидчиев.

"Смея да твърдя и имам доказателств, че този фонд не е държавният фонд на султаната Оман. Това е компания, с регистрации в над 17 офшорни зони, една от които Лихтенщайн, е едно от разклоненията и е инвестирало в КТБ", заяви Керемидчиев.

"Оманският фонд, за който всички говорят, е е просто една частна, офшорна фирма, която има инвестиции във фирмите "Волф" и "Дитц", които събираха сметта на София, купи и мажоритарен пакет, в така нареченията "Супер Боровец".

Защо, според вас, държаният фонд на една толкова богата държава би инвестирал в сметта на София или в проект, който в момента не се развива, какъвто е "Супер Боровец".

За мен това е параван за навлизане на неясни капитали в България", категоричен беше експертът и заяви, че тук отново основната отговорност е на БНБ: да установи и да съобщи с кого преговаря.

"Държавните дружества в Оман не се крият зад офшорки", добави Керемидчиев.