Валентин Вацев прогнозира "насилствена", "принудителна" коалиция между леви и десни

Борисов е силно променен, и неговата промяна съвсем не му помага да направи правителство, смята анализаторът

Председателят на Европейската народна партия точно сега не беше добре дошъл в България. Действайки по тази логика, трябва да очакваме утре да дойде например ръководителят на европейските социалисти и да започне да обяснява какво е редно да се прави в България. Тези господа трябва да свикнат, че България все пак се опитва да бъде суверенна страна и че точно сега, когато се мъти правителство – по-добре е да наблюдават процеса от Брюксел, коментира анализаторът Валентин Вацев в интервю за предаването "12+3" на БНР. Всеки опит за намеса в българския политически деликатен процес днес не е добре дошъл, ако идва отвън, добави той.

Фактически върви рутинен процес на не много лесно взаимно опипване и съгласуване на политическите субекти и ако някъде към 10-и или най-късно 15-и ноември има готова правителствена форма, тогава ще можем да говорим за елементи на кризисно развитие в ситуацията. Днес няма нищо особено, посочи още Вацев.

Фактически стават две неща, които много силно определят развитието на процесите. Първото ми е понятно. Аз виждам как на "входа на автобуса" няма блъсканица, всички са съгласни да бъдат в парламента, но никой не желае да поеме отговорност за правителство. Няма по-добра позиция от позицията на парламентарна опозиция. Тя е печеливша стратегически. Българските политици добре разбират това.

Вторият фактор, който виждам, е, че Борисов не използва правото си на титуляр на процеса, за да съобщи ясно на потенциалните си коалиционни партньори в парламента, че трябва да изберем до една седмица какво искаме – ще правим ли правителство, или ще правим избори. Борисов обаче избягва досега да каже това. Не разбирам защо го прави. Той е силно променен, сега вече мога да го кажа публично, и неговата промяна съвсем не му помага да направи правителство. Според мен е проява на слабост и безхарактерност да търпи от ЕНП да му спускат директиви. Това е недопустимо, каза Вацев.

Според него ставаме свидетели не на кризата на отделни политически партии, а на целия политически елит. "Не отделните партии не могат да произведат правителство, а елитът не е в състояние да премине от законодателна към изпълнителна власт. Това означава историческа немощ, яловост и необходимост да се правят исторически, а не ситуационни изводи."

Вацев прогнозира насилствена, принудителна коалиция между леви и десни