​Шаламанов притеснен - българи се сражават за “Ислямска държава

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов обяви пред журналисти, че разполага с информация за българи, сражаващи се на страната на "Ислямска държава".

Има постъпвала информация за българи, които се сражават на страната на групировката, от нашите съюзници и това е много тревожно, обясни министърът, но съвсем предпазливо отклони опита да бъде дадена повече информация за тях.

Шаламанов коментира, че рискът от действията на “Исклямска държава” е голям и именно за международната коалиция, водена от САЩ.

Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си. България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции, но към момента не разполагаме с такива способности и това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването, коментира военният министър.

Той посочи също, че необходимостта от националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020" произтича от това, че въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни.