Няма да допуснем незаконосъобразни методи за добив на нефт и газ, обеща Жекова

Министерството на околната среда и водите няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и природен газ. Това съобщи служебният министър н Светлана Жекова в Парламента. Темата на изслушването беше относно Решение № 28 – ОС/2014 г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на цялостен и годишен работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок „1-11 Вранино”, съобщава „Фокус”

„Решение от 26 август и поставените в него задължителни условия гарантира изпълнението на проучвателните дейности в съответствие със законодателството по околна среда. Това решение не е разрешение по смисъла на закона за подземните богатства. С него се съгласува работен план за търсене и проучване на природен, не на въглищен газ”, обясни министърът.

Жекова посочи, че в съответствие с влезлите в сила от април през 2012 година разпоредби, всички проучвателни сондажи на нефт и газ са предмет на процедурата по ОВОС в България. По думите й това е нещо, с което нашата държава е отишла по-далеч от разпоредбите в съответната европейска директива за ОВОС и е една от малките държави, които въвежда задължителната оценка по отношение на добив на природен нефт и газ.

„След изготвяне на работен проект за предвидените за прокарване сондажи, възложителя следва да уведоми компетентния орган за необходимостта от провеждане на процедура по ОВОС за сондажните дейности. За същото са постановени задължителни условия на въпросното решение на министъра на околната среда и водите от 26 август”, увери Жекова.