145 години Българска академия на науките

Днес най-голямата научна организация в България – Българска академия на науките (БАН) отбелязва символично 145 години от своето създаване.

Основана първоначално като Българско книжовно дружество (БКД) през далечната 1869 година в град Браила,Румъния, на 13 февруари 1911 година, 3 години след провъзгласяването на независимостта на Третото българско царство, то е преименувано в Българска академия на науките, вече със седалище София.

В рамките на учредяването на Дружеството е приет Устав и е избрано негово ръководство, в което влизат първите „членове на научна книжовна дейност“ – Марин Дринов (председател), Васил Стоянов и Васил Друмев. През периода 1869-1911 година БКД събира и ръководи дейността на българските учени, като издава и свой печатен орган – Периодическо списание на Българското книжовно дружество (1870-1876) в Браила.

Скоро след Деветосептемврийския преврат през 1944 някои членове на академията, начело с председателя ѝ проф. Богдан Филов, са изключени, съдени и убити за фашистка дейност, а в началото на 1945 са избрани значителен брой нови академици. През същата година започва преобразуването на организацията по съветски образец.

С приетите през 1989 г. временни правила и последвалия нов Закон за БАН от 15 октомври 1991 г. Академията получава пълна автономия, като ръководните органи се избират от служителите на всички научни институти (няколко десетки). В същото време се поставя въпросът за ефективността на научната ѝ дейност във връзка с продължаващото финансиране от държавния бюджет. Така се стига и до преструктурирането на научните звена в рамките на Академията.

Към 2009 г. БАН включва 69 научни института и централни лаборатории, както и 11 специализирани звена и централна администрация (около 70 души) с общ брой на служителите около 7 400 души, от които учените са около 3570. През 2010 г. броят на институтите е намален на 42 чрез сливане на такива с ниска международна оценка с институти с по-висока оценка.

Сродни организации на БАН в рамките на Европейския съюз са Полската академия на науките, Академията на науките на Чешката република, Австрийската академия на науките, Холандската кралска академия на науките и изкуствата, в Русия – Руската академия на науките (1869).