Гроздан Караджов обвини Кунева, че изнудва партньорите от ДСБ

Повод за скандала бил номинирането на Иван К. Иванов за зам.-председател на НС от квотата на Реформаторския блок

"Меглена Кунева изнудва Реформаторския блок и под заплахата от разцепление успява да прокара всяко свое решение, и да принуди ДСБ да отстъпва непрекъснато", твърди пред в. "Преса" депутатът Гроздан Караджов. След поредния сблъсък,  в кулоарите на парламента се стигнало до размяна на остри реплики между Караджов и Кунева.

Повод за скандала бил номинирането на Иван К. Иванов за зам.-председател на НС от квотата на Реформаторския блок. Името му се появи неочаквано днес, след като до вътрешен балотаж достигнали лидерът на БЗНС Николай Ненчев и бившият председател на 40-ото НС като депутат от НДСВ Борислав Великов. 

Кандидат за поста е бил и лидерът на СДС Божидар Лукарски, но в неделя на заседание на парламентарната група той си направил отвод. 

За Великов настоявали Кунева и Лукарски, ДСБ и представителите на ГС били за Ненчев. 

Тъй като никой не събрал две трети от гласовете, от партията на Кунева предложили Иван К. Иванов. 

"Пред ултиматум "или той, или групата се разцепва", депутатите от ДСБ отстъпили", разказва Караджов.

Против гласувал само той, въздържал се Костадин Марков от СДС, останалите 21 били "за". 

Според депутата, спор имало и кой да произнесе встъпителната реч при откриване на НС и компромисното решение било  двамата съпредседатели - Меглена Кунева и Радан Кънев, да си поделят времето.

Реформаторите са разделени и по въпроса за участие в кабинета. 

Лидерите на ДБГ и СДС приемат условието на ГЕРБ и са готови да заемат министерски постове, докато Радан Кънев държи да остане в парламента. 

От ДСБ обвиняват партньорите си, че се договарят на тъмно с ГЕРБ за постове.