Заветна цел! Пеевски ще работи за пълното осветляване на КТБ

Задължително пълно осветляване на Корпоративна търговска банка. Това беше лаконичното изявление на Делян Пеевски, който отново е депутат в парламента.

Според Пеевски "задължително" трябвало да се разплете всичко около КТБ и активите ѝ. На въпрос на БНТ дали ще се явява редовно на работа, Пеевски отвърна: "Нали съм тук". На уточнение дали след като днес е тук, ще е тук и през другите работни дни на Народното събрание, Пеевски само изсумтя.

Искаме истината за КТБ, защото тя е извън ДПС. Кои политически партии ще излязат от там - искаме да знаем, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Вариантът за експертно правителство и избори на 1 юли е бил обсъден на заседанието на ДПС.

Това посочи лидерът на партията Лютви Местан пред журналисти в кулоарите на парламента. Партията ще представи позиция в полза на съставянето на силно, проевропейско и евроатлантическо правителство. „Смятаме, че това е правилният изход от този ребус, пред който ни изправи избирателят на 5 октомври”.

По думите му все още няма коалиционна политическа култура. Най-лош вариант са нови избори, както и безпринципна коалиция на национал-популистки формации.

ДПС заяви много ясна позиция, че сме готови да изиграем много позитивна, градивна роля

за намирането на формулата на стабилно управление, без да поставяме условия за наши участия в този кабинет, заяви Местан.

„ДПС е достатъчно зряло да не поставя въпроса за това – кой влиза с министри, преди въпроса за характера на управлението. Основният въпрос не е властовата формула сама по себе си, а основният въпрос е за профила на управлението, като властовата формула следва да е функция на програмата на този кабинет, за характера на управлението. Ако то е евроатлантическо, то може да разчита на наша подкрепа, независимо дали участваме в него, или не”, допълни още Лютви Местан.

Законопроектът за КТБ решава въпросът с прозрачността, с разкриването на задкулисието,

ако има такова и да видим, кои са участниците в него. Кой какви договори е имал, с тях самите или с членовете на семействата им. Всичко трябва да се види, защото е засегнат огромен публичен интерес. Като партия заявяваме, че ако има пазарно, бизнес решение за банката, то е най-доброто решение и ДПС казва „Да!” на пазарното решение за КТБ.

Това заяви още лидерът на ДПС.

По думите му законопроектът вече е подписан и до часове ще бъде внесен в Народното събрание.

Според него това не трябва да става задължително с публични средства на данъкоплатците, но ако има инвеститор, който да поеме риска, за КТБ, то това трябва да се подкрепи непременно.

Местан посочи, че вече има номинация за зам.-председател на 43-то Народно събрание - Алиосман Имамов. Ръководството на парламентарната група ще се представи от председателя на партията, зам.-председатели ще са д-р Тунчер Кърджалиев, Ферихан Ахмедова и Станислав Анастасов, а секретар ще бъде Четин Казак.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече е в парламента, където в момента заседава ПГ на ДПС. В миналия мандат Пеевски така и не се появи в НС след злополучния му избор за шеф на ДАНС. Днес обаче е първото заседание на новия парламент и той трябва да се закълне като депутат.