​Димитър Иванов: ​БСП ще подкрепи правителство с премиер Борисов

БСП обаче ще си запази правото да бъде коректив, убеден е предприемачът

Миков и Борисов са интересен политически тандем. В биографичен план, в образователен и характерологочен те си приличат, заяви в предаването "Събуди се" по Нова телевизия Димитър Иванов, предеприемач, журналист, преподавател, колекционер и общественик. „Те са продукт на една и съща образователна и социална система. Те са расли в семейства на учители, плод са на едно възпитание. И двамата са от малки градове - единият от Банкя, другият от Кула. На въпрос на водещата все пак по какво се различават, той отговори: "Почти няма разлика между тях. Те са на една възраст. Не са различни, колкото и да се нападат. Нито БСП, нито ГЕРБ е безотговорна партия. Днес те ще се разберат по основни опорни точки – за едно държавно отговорно поведение в парламента – едните като управляващи, другите като опозиция. БСП ще подкрепи правителство с премиер Борисов, но ще си запази правото да бъде коректив“, каза още предприемачът.

Няма война в БСП, по-скоро индивидуални закачки. Защото т.нар. младо поколение са продукт на старото поколение, се опита да убеждава Иванов. В БСП има организационно и политическо разложение и тя трябва да се стегне. Това е и задачата на новия председател и на ръководството, което той днес ще обяви, надявам се, по някакъв начин. „Въпросът е кога той и съратниците му ще съберат кураж за това нещо. Но пак повтарям – няма драматизъм в противоречията в партията, това е по-скоро журналистическо тълкувание“, допълни той.

Според Димитър Иванов зам.-председателят на БСП „трябва да се подчини на диалектиката на развитието на партията“. „След като си отиде Станишев, трябва да си отидат и хората, които работеха с него и това е естествен морален жест. Митко Дъбов е депутат, той си има своите ангажименти“, посочи Иванов.

„Партията няма ясна идеология, организационните структури са в лошо състояние, не са ясни политиките, които БСП трябва да провежда като опозиция. Това е главното, а не кой е прав – Дъбов или някой друг“, коментира икономистът.

Той смята, че партията се е разделила по вертикала – на „Позитано“ и на всички останали. „Тази голяма пропаст, която е зейнала, рискува да погълне цялата партия. Именно затова в ръководството на партията трябва да дойдат хора от „низините“.