Зимен хаос по пътищата, служебното правителство си дреме на топло

След като от една седмица метеоролозите алармират за предстоящо влошаване на метеорологичната обстановка и силни валежи, ето в какъв хаос ни остави министър Захариева

Аварирали коли, изпочупени клони, затворени пътища - такава е картината в страната днес.
Нулева е видимостта в прохода Шипка заради обилния снеговалеж и силния вятър. Аварирали са няколко леки коли в прохода, тъй като не са със зимни гуми. Между селата Шейново и Шипка има закъсали няколко товарни автомобила.

Ранният сняг изпочупи клони и дървета в селата Хаджи Димитрово, Шейново, Шипка. Заради падналите клони има и скъсани жици по електропреносната мрежа.

Въведено е временно ограничение за всички автомобили с летни гуми през прохода Шипка. Има патрули на Пътна полиция, които проверяват дали автомобилите са подготвени за път в зимни условия.

Междувременно от пътната агенция информираха, че е възстановено движението на всички превозни средства в проходите “Владая” и “Петрохан”.

Пътят в района на Белово и Юндола е затворен, поради обилния снеговалеж и падналите множество дървета, които са на пътното платно. На почти всички пътища в района на Велинград и Пещера, поради обилните снеговалежи, движението е затруднено, има паднали дървета и камъни. Екипите на пътна помощ, пожарна безопасност и на полицията почистват пътищата. През останалите пътища се преминава при зимни условия. Екипите са там още от рано сутринта.

В 10 часа е спряно движението на автомагистрала „Тракия“ в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков. Затворен е пътят към Севлиево, съобщават потърпевши.
В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев (през Предела) е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич – местност „Попови ливади” – Гоце Делчев.
Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област.
В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.
Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги.
Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола.
Проходът „Петрохан“ в момента е отворен само за леки автомобили.
На пътя Хасково-Пловдив при с. Бяла река е спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното.