"Октоподът" Цветан Василев е пуснал пипала в бившите югорепублики

Двама съветници на сръбския президент закриляли Цветан Василев - Павле Башич и Предраг Милкич опъвали политически чадър над банкера, твърди Зденка Тодорова, позовавайки се на публикации в сръбски медии

"Когато чета анализите на сръбски, хърватски и черногорски журналисти, намирам много интересни факти, които тук се подминават", казва в интервю за БЛИЦ известната правозащитничка, журналистка и писателка от Западните покрайнини Зденка Тодорова. "Например сръбският президент Томислав Николич целуна три пъти Путин – това е т.нар. сръбско тройнство, те вдигат и три пръста за победа вместо два. До такава степен коленичеха пред него, че поведението на сръбските политици беше срамно и унизително", коментира още Тодорова. 

Тя разказва как на 10 февруари 2014 г. сръбският президент Томислав Николич, бивш съратник на Воислав Шешел, посещава фабриката за производство на стъкло в Парачин – една от най-значимите и най-успешно реализирани български инвестиции в Сърбия. Фабриката е открита още през 1907 и е емблематична. Тя е продадена не на някой друг, а на българския инвеститор Цветан Василев.

"Писа се, че фабриката е купена за 35 млн. евро и че след това в нея са инвестирани още 150 милиона евро. Така Василев стана много популярен в Сърбия, защото даде поминък, работни места на сръбски граждани в Парачин", казва Тодорова и добавя, че доскоро фабриката била издигана на пиедестал, но след заповедта за ареста на Цветан Василев започнало да се говори, че трябва да бъде продавана на парче.

Най-интересното разкритие обаче прави сръбският вестник “БЛИЦ”, който разкрива, че съветниците на президента - Павле Башич и Предраг Милкич, са закриляли "най-богатия българин – Цветан Василев". Още през 2012 г. се разкри, че банкерът планирал да купува в Сърбия и банка, обяснява още един от най-добрите анализатори на българо-сръбското задкулисие през последните двадесет години. "Но понеже след разписания бюлетин от Интерпол за издирване на Василев, за когото не се знае точно къде е – дали в Парачин, където е фабриката, дали в Белград, говори се, че пребивавал в луксозен хотел в Белград, стигаме до скандала и търсенето на „българската връзка” на президентските съветници. Твърди се, че искал сръбско гражданство, после се отказал, но става ясно, че бизнесът, капиталът, интересите на Цветан Василев са много преплетени с полицията, със съда."
По думите на Зденка, ситуацията е много деликатна за сръбските власти, но след посещението на Путин темата някак замлъкна, заглъхна. Не присъства толкова в сръбските медии.
Правозащитничката попаднала на много интересна статия в един от най-авторитетните хърватски вестници, в която пише, че Цветан Василев искал да разшири бизнеса си и в Хърватия. Имал намерението да купи заедно с руската ВТБ клонове на Хипо банка.
"Интересното е, че ВТБ е отпуснала на известната словенска фирма за бяла техника „Горенье” кредит от 72 млн. евро, както и обещаните 76 млн. евро на президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, краен националист, с когото дори сръбските управляващи намалиха контактите си напоследък.
Същото издание споменава още, че Цветан Василев е имал големи интереси заедно с руснаците на Балканите и в Югоизточна Европа. Предполагам, че става въпрос за републиките от бивша Югославия.

Споменава се и че Василев възнамерявал да инвестира в сръбските въглищни мини, както и в построяването на нови мощности в енергетиката за производство на ток - в ТЕЦ-овете, които работят с въглища. Според хърватски сайт става въпрос за инвестиции в размер на 1 млрд. долара!"
В края на интервюто българката, родена в Цариброд, заключава: "Задкулисието, за което се говори в България, е същото в Сърбия. Всичко – бизнес, банки, енергетика, е толкова преплетено между Сърбия и България още от време на югоембаргото, че сега процесът продължава, ако мога така да се изразя, на „нов етап”."