К. Колев: Към новото правителство няма да има и един ден толерантност

Ако Борисов се научи да споделя властта, коалиционният кабинет ще има по-дълъг хоризонт, смята социологът Кольо Колев

"Коалиционният кабинет трябва да отслаби влиянието, което има ДПС в българската политика", коментира за БНТ социологът Кольо Колев.

Според него, ще бъде съставено коалиционно правителство между ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и АБВ, но прогнозира напрежение сред партньорите, не само заради разпределянето на министерски кресла и постове, а и заради намесата и противопоставянето на задкулисни интереси.

Колев смята, че тежките проблеми натрупани в енергетиката, пенсионната реформа, здравеопазването и кризата в КТБ ще доведат до силно напрежение, както сред коалиционните партньори, но и в обществото.

"Към това правителство няма да има и един ден толерантност", категоричен бе социологът, като заяви, че ако политиците не са разчели правилно резултатите от изборите и продължат "по същата схема", ще се стигне до улични протести, гражданско неподчинение или поява на крайно радикални движения.

"Политиците трябва да разберат, че на терена има нов политически играч-това са гражданите, които повече не искат да търпят да бъдат лъгани и ограбвани", заяви Кольо Колев.

Според него, ако отново се стигне до предсрочни избори, всички политици ще бъдат наказани тежко от избирателите "с негласуване".