Плевнелиев: Очаквам да има правителство, стъпило на ясни основи и проевропейски принципи

Президентът Росен Плевнелиев очаква в следващите дни да е ясно какво решение ще се вземе за бъдещото управление на България.

Приветствам начина, по който се водят консултациите, и се надявам скоро те да стигнат до успешен край. Дали ще бъде голяма, широка или дясно-центристка коалиция, това е нещо, което политическите партии ще преценят. Но е много важно да стъпи на ясни основи и принципи и няма как това да не са силно изразени проевропейски позиции и приоритети. Това е нещото, което народът зададе, а и това се изисква от българската икономика и от българския бизнес, посочи държавният глава.

Той изтъкна, че каквото и да е решението, то няма да бъде взето, защото някой от Брюксел го е изискал. България върви по един обективен път към решаване на своите проблеми, този път минава през коалиционно правителство с ясна програма, което да е проевропейско и продемократично, каза още Плевнелиев при пристигането си в Брюксел.

Там той ще вземе участие в обсъждане на Европейския съвет с колко да се намалят вредните емисии, и да се увеличат възобновяемите евергийни източници и енергийната ефективност до 2030-а година. По думите на президента България няма нагласа да налага вето, макар, че сме в група страни, начело с Полша, които твърдят, че заложените цели са твърде амбициозни и ще изложат на риск икономиките им. България е доста напред от гледна точка на постигането на някои от параметрите, които са заложени и също така се надявам, че България ще бъде достатъчно амбициозна да постигне зададените цели до 2030 година. Тук става въпрос и за стратегически интереси на България, включително се задават цели за газова и за енергийна свързаност, за постигане на енергийна ефективност. Нещо, от което България, не само че не трябва да бяга, крайно време е да стартира амбициозни национални проекти, каза преди началото на дебатите Росен Плевнелиев.