Mинистър Захариева: Въпросът не е КОЙ, а къде са изчезнали парите на КТБ

Да се наемат специалисти, за да се проследи пътя на изчезналите средства

Ако капиталовата дупка в КТБ наистина е толкова голяма, най-важният въпрос е откъде ще дойдат парите, за да се запълни тя. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в интервю за БНТ. Тя добави, че трябва да се види къде точно са отишли 4,2 милиарда.

"Какво е купено с обезценените 4,2 млрд. лв. от КТБ е важно да се разберe. Трябва да се проследи пътят им. Те не може да са изчезнали, да са отишли само в къщи и коли. Да, дадени са кредити без обезпечение, но с тези пари нещо се е купило. Къде е това, което се е купило? И да се намери начин това да се върне в активите на банката, така че да може хората да получат парите, които са вложили в нея. Трябва да се проследи пътя на парите. Имахме няколко примери в света за проследяване на парите и някои държави се справиха нелошо. Нека да се наемат специалисти и да се проследи къде са парите“, каза още Захариева.

Държавата може да подпомогне финансово спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ), но само след пълен анализ, доказващ възможността за нейното възстановяване. Това заяви по-рано вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева преди днешното заседание на енергийния борд.

Захариева не е информирана за състояли се вече преговори с Оманския фонд. Тя коментира: "Доколкото чета във вестниците, Оманският фонд е поискал среща с БНБ и се надявам да се срещнат, за да чуе Централната банка техните предложения".

На въпрос до какъв максимален размер е възможно държавата да помогне, Екатерина Захариева също отказа коментар. "Виждате, че дупката не е никак малка. Тя е наистина много голяма, над очакванията", коментира тя

Захариева говори и за "дупката" в енергетиката. Тя каза, че натрупаните загуби на НЕК са в размер на 1,2 млрд. лв. Ако останат така нещата, НЕК ще трупа над 600 млн. лв. загуба всяка година, посочи вицепремиерът. По думите й пътят за компенсиране на загубите не е е само чрез увеличаване на цената на тока, а трябва да има и ефективно управление на държавните енергийни дружества. Захариева заяви, че в тази връзка на днешното заседание на Енергийния борд служебният кабинет е набелязал мерки за повишаване на експертния потенциал на ДКЕВР. Обсъдено е и либерализирането на енергийния пазар.

Накрая тя каза, че не иска повече да бъде министър, иска част по-скоро да има редовно правителство.