​Симеонов: За нас е важна програмата, а не форматът на правителството

Партията на Корман Исмаилов е опасна за България, не трябва да бъде допускана до властта

За нас няма значение какъв ще е форматът на кабинета, важно е програмата, която обсъдихме днес ПФ и ГЕРБ, да бъде реализирана. Това обяви по Би Ти Ви един от лидерите на Патриотичния фронт Валери Сименов часове след приключилите успешни преговори с партията на Бойко Борисов.

Симеонов каза, че на разговорите е присъствал лично лидерът на ГЕРБ заедно с трите преговарящи дами. Двете формации са обсъдили 84 точки, записани в програмата на патриотите. По повече от тях са постигнали съгласие, като са направили взаимно отстъпки по фундаментални теми.

Ние подкрепяме програма за стабилно управление, без да сме определяли дали то ще бъде коалиционно или не. И макар да не беше приета на стопроцента нашата програма, се разбрахме по фундаментални за държавата въпроси. Обединихме се около това да бъде създадена експертна комисия, която да извърши одит в енергетиката, за което се надявам да имаме подкрепата и другите партии в парламента. Единни сме по казуса КТБ – че тя трябва да бъде оздравена, за да не повлече банковата система. Споделяме идеята, че УС на БНБ и Банковият съвет трябва да дадат отчет пред парламента, защо се е стигнало до кризата в КТБ. Прието бе предложението ни Министерство на икономиката, енергетиката и туризма да бъде разделено на три, а спортното министерство – да бъде закрито; да паднат съдебните такси; да бъде наложен мораториум върху сечта и износа на дървесина; да бъдат направени целесъобразни промени в ЗУТ, за да се спрат незаконните строежи. Освен това общо е и виждането, че реализацията на “Южен поток” трябва се извърши само, ако се съблюдават европейските изисквания и правила; държавните дружества да имат право да изнася електроенергия; демографията да бъде основен принцип във всички сфери на живота, посочи Симеонов.

Той бе категоричен, че ПФ няма да участва със свои министри.

Ние не сме тръгнали да се пазарим за постове, а да направим нещо добро за България. Това е решение на ръководния орган на коалицията ни и дори някой да си прави такива сметки – не може да нарушава нашите партийни принципи, предупреди политикът.

Валери Симеонов не скри резервираното си отношение към някои партии в Реформаторския блок, които смята, че ще бъдат проблем, ако се стигне до коалиционно управление между ГРЕБ и РБ.

Не мога да скрия, че ще имаме проблем с партията на Корман Исмаилов. Нашето виждане е, че тя не трябва да бъде допускана до властта. Тази партия е създадена по модела на ДПС и е вредна за България. Сигурен съм, че тя разделят общностите, а не работи за интегрирането на турците към българския етнос, което е против нашите принципи и разбирания, посочи Симеонов.

Що се отнася до това кога ще има правителство, лидерът на НФСБ бе лаконичен:

Питайте Бойко Борисов, ГЕРБ е мандатоносителят и тя ще определи кога ще има правителства. За нас е важна програмата. А иначе ПФ е готов за диалог с всеки политически субект, който иска да работи в интерес на България.