Съпругата на Цветан Василев се измъкна от разпит в Столичното следствие

Вероятно повод за разпита е новината, че семейство Василеви са се сдобили неотдавна със суперлуксозна вила край Женева. Делото бе образувано в началото на октомври.

Привикаха съпругата Цветан Василев в Столичната следствена служба. Преди дни стана ясно, че срещу собственика на КТБ Цветан Василев и съпругата му е образувано досъдебно производство за пране на пари. Според. „24 часа” Антоанета се е обадила, за да предупреди, че няма да може да се яви на разпит днес, най-вероятно заради отсъствие в чужбина. Проф. Антоанета Василева декан на факултета „Международна икономика и политика" в УНСС.

Вероятно повод за разпита е новината, че семейство Василеви са се сдобили неотдавна със суперлуксозна вила край Женева. Делото бе образувано в началото на октомври. „В хода на голямото разследване за злоупотребите в КТБ са събрани достатъчно данни и са отделени материали за престъпление по член 253 от Наказателния кодекс", поясниха от държавното обвинение. Текстът предвижда от една до шест години затвор за онзи, „който извърши финансова операция или сделка с имущество или прикрива произхода, движението или действителните права върху имуществото, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление".

Преди дни стана ясно, че съпругата на мажоритарния собственик на КТБ, е купила луксозния имот край Женевското езеро за 20 млн. евро. Парите били „дарени" от Василев на съпругата му чрез сложни комбинации от транзакции, които имат един и същи първоначален произход - пари на клиенти и вложители на КТБ.

Голямото дело за източването на КТБ стартира през март т.г. Три месеца по-късно Василев бе обвинен, че е присвоил 206 млн. лв. Подсъдими за аферата са още главната касиерка на банката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, шефът на управление „Кредитиране" Георги Зяпков, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.