​Скандал! ДАНС нагласил търг за обществена поръчка, печели само един кандидат

Близо 600 хил. лв. от парите на данъкоплатците потънали в корупционна сделка

Държавната агенция за национална сигурност, ръководена от Владимир Писанчев, е уличена в обявяване и провеждане на нагласена обществена поръчка за покупка на автомобили. Скандалното в случая е, че именно агентите от тази институция са призвани да разследват подобни далавери и злоупотреби с обществен ресурс.

Цялата престъпна сага се развива в последните дни на проваленото правителство на Пламен Орешарски. От държавния бюджет са отпуснати над 7 млн. лв. за различни дейности, като 3,600 хил. лв. са отделени за закупуване на нови автомобили от ДАНС, разкрива разследване на bТВ. Търгът пресметливо е обявен на 30 юни, преди да влезнат в сила последните промени за държавните поръчки. Става дума за покупката на 89 автомобила, сред тях и джипове, за общата стойност около 3,600 хил. лв. Изискванията на конкурса обаче така са направени, че от участие в него се отказват всички фирми вносители на автомобили у нас. Причина е, че са заложени предварително изискуеми параметри, на които отговаря само един вносител. Поставени са изисквания за дължина на автомобила, за междуосие, и ако дори е с 8 см. по-къс, автомобил се дисквалифицира.

Това е предварително нагласен търг, за определен играч, който трябва да спечели, другите фирми се отказват, защото не искат да си губят времето с предрешени поръчки. Така на практика не е защитен интересът на данъкоплатеца, който плаща чрез държавния бюджет, твърдят от Асоциацията на вносителите на автомобили. Според тях вместо на базата на по-голяма конкуренция да се постигат оптимални цени, те се надуват изкуствено. Експерти пък смятат, че критериите на ДАНС са измислени и не отговарят на реалните им нужди. От Агенцията отговорят, че заложените критерия са съобразени с функциите на институцията.

Оказва се обаче, че същият вносител е предпочетен и от НАП, който също купува 70 автомобила. И там изискванията за търга са били нагласени. Запознатите с провеждането на подобни измислени търгове не изключват, че зад тях стои огромна корупция и облагодетелстване на определени кръгове. Така например експерти смятат, че автомобилите на ДАНС е можело да бъдат закупени за малко над 3 млн. лв., но за тях са платени още 600 хил. лв. неоснователно. В случая ДНАС би следвало да разследва себе си, но е абсурдно да се мисли, че това може да се случи. Ръководството на агенцията се свързва с определена икономическа групировка и през последната година и половина е обект на сериозни критики за бездействие, или действие в интерес на определени играчи.