Онлайн петицията за разпускане на ДПС мина 50 000

На фона на добиващата популярност акция, Лютви Местан отказа да оттегли Бат Сали като депутат

Онлайн петицията за разпускане на ДПС като незаконна партия мина 50 000 подписа. Тя се позовава на Конституцията, която забранява партиите на верска основа. Инициативата започна през август, но доби силна популярност веднага след предсрочните парламентарни избори и избирането на противоречивия Александър Методиев – бат Сали за депутат от Кюстендил.

Популярността на документа расте с всеки ден, а само коментарите на възмутен граждани са над 3000. Споделянията прехвърлят 75 000. На фона на това гражданско недоволство в мрежата, лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че народният представител, който предизвика своеобразен бунт в Кюстендил, няма да бъде оттеглен. Това стана след среща с кмета на града.

"Ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия, като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция.” аргументира се Местан. Именно Конституцията е документът , на който се опират и инициаторите на петицията в интернет и цитират:

Чл. 11. (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

Чл. 13. 4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.