​Туристическият бранш пише на Борисов: Чакаме силно и отговорно правителство

Бихме искали да изразим най-искрените си надежди, че Вие ще успеете да съставите силно и отговорно правителство, което да получи подкрепата на 43-то Народно събрание, за да заработят час по скоро държавните институции за излизане от кризата и стабилизиране на икономиката в България. С тези думи представители на туристическия бранш се обръщат в писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Публикуваме и писмото:

Уважаеми г-н Борисов,

Бихме искали да изразим най-искрените си надежди, че Вие ще успеете да съставите силно и отговорно правителство, което да получи подкрепата на 43-то Народно събрание, за да заработят час по скоро държавните институции за излизане от кризата и стабилизиране на икономиката в България.

Ние, представителите на най-влиятелните сдружения, членове на Националния съвет по туризъм, работещи за развитието на българския туризъм – стратегически важен отрасъл за българската икономика, с най-голям дял в БВП на страната, се обединяваме за следното:

1. Създаване на Министерство на туризма. Бихме искали то да бъде в квотата на най-голямата политическа сила, ако се стигне до създаване на коалиционен кабинет.

2. За министър на туризма да бъде номиниран човек, необвързан с корпоративни интереси, образован и енергичен, разумен и диалогичен.

Да има визия и решителност за провеждане на политика за категорично разграничаване с политиката на управление на туризма през последните 15 месеца, за налагане на България като целогодишна туристическа дестинация, работейки в тясна връзка с браншовите организации; за превръщане на родните курорти в желани и предпочитани от българските туристи.

3. За заместник - министри да бъдат издигнати професионално подготвени и компетентни експерти с конкретен опит в туристическата индустрия, разграничаващи се от практиката на управление на туризма през последните 15 месеца и подкрепени от браншовите организации, регистрирани в Националния туристически регистър.

4. Категорично не бихме подкрепили в бъдещето ръководство на туристическата администрация заместник-министри от кабинета "Орешарски" и кабинета "Близнашки".

Благодарим Ви за вниманието!

БАЙКО БАЙКОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРОПЕРАТОРИ И ТУРИСТИЧЕСКИ АГЕНТИ

СВЕТЛА АТАНАСОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ

БЛАГОЙ РАГИН – ПРЕДСЕДАТЕЛ

БЪЛГАРСКА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ

СТЕФАН ШАРЛОПОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ПО БАЛНЕОЛОГИЯ И СПА ТУРИЗЪМ

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА – ГЛАВЕН СЕКРЕТАР

СЪЮЗ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ В ТУРИЗМА

ГЕОРГИ ЩЕРЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

СЪЮЗ НА ХОТЕЛИЕРИТЕ - ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ

ЕЛЕНА ИВАНОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ

СЪЮЗ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ СЛЪНЧЕВ БРЯГ

ВИТАН ИВАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ СОФИЯ

ГИНКА ШОЕВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ДЕТСКИ И МЛАДЕЖКИ ТУРИЗЪМ

ПАНТЕЛЕЙ МЕМЦОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

РТА „РОДОПИ“

ЛЮБОЗАР ФРАТЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ ПЛОВДИВ

НИКОЛАЙ МИНДОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

АСОЦИАЦИЯ НА ЕКСКУРЗОВОДИТЕ

ЛЮБОМИР ПОПЙОРДАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗЪМ

ИВАН ИВАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

АСОЦИАЦИЯ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ЕКСПЕРТИ В ТУРИЗМА

ВЕНЦИСЛАВ УДЕВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЕКРЕТАР

БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ