Измъдриха го: 65 години за пенсия при двата пола

380 лева минимална работна заплата от догодина, предлага социалният министър Йордан Христосков, след като представи плановете за реформи при пенсионирането и осигуряването

В социалното министерство преставиха официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа. Предлага се увеличение на пенсионната възраст с по един месец за мъже и с по два за жени от догодина. Предвижда се изравняването в бъдеще да бъде на 65 години за двата пола.

Четири са вариантите за увеличаване на пенсионната възраст за трета категория на труд.

Първият предвижда запазване на старата стъпка с по 4 месеца на година, до достигане на 63 години за жените и 65 години за мъжете.

Вторият вариант предвижда изравняване на възрастта за мъже и жени на 65 години през 2036 година, третият вариант - през 2028 година, а четвъртият вариант предвижда изравняване на възрастта според годината на раждане.

Увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и за безработица с по 1 процент от догодина или от 2016 година, са двата варианта, предлагани на следващото правителство от консултативния съвет.

И двата варианта предвиждат още вдигане на вноската за универсалния пенсионен фонд от 5 на 6 процента през 2017 година, както и още едно повишение на вноската за пенсия с 1 процент през 2019 година.

Ако това бъде прието и въведено от 2015 година, ще бъдат осигурени 225 милиона лева допълнителни приходи във фонд Пенсии и още 204 милиона приходи във фонд Безработица.

Експертите предлагат още обвързване на минималната работна заплата с максималния осигурителен доход в съотношение 8 към 1 или 10 към едно. Ако през 2015 година минималната заплата стане 380 лева, то максималният осигурителен доход би станал 3040 лева в първия вариант и това ще осигури над 50 милиона допълнителни приходи.

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени 4 варианта за промени. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Предлага се по-труден достъп до инвалидни песнии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне. Консултативният съвет ще предложи на новата власт и вдигане на осигуровките за пенсия и безработица с по 1% още от догодина.

Освен заплатите, се планира и увеличение на пенсиите. То обаче ще е минимално, в зависимост от това с колко поскъпва животът и колко се вдигат осигурителните доходи.

С 2,4% се очаква да се увеличат пенсиите от следващото лято, като минималната ще е 157 лева. За да има пари за това, служебното правителство предлага да се пристъпи към увеличение на осигуровките за пенсия – с 1% през 2015 и с още 1% през 2019 г.
Предлага се също да се вдигне осигуровката за безработица и тя да стане 2%.
„Една от задачите на правителството е да разработи варианти за промени в осигурителната система, които да остави на следващото правителство, а то ще избере от тези варианти или ще изработи съвършено нови”, заяви Христосков.