Австрийски медии: ГЕРБ даде индикации за широка коалиция

След първите консултации за съставяне на ново правителство в България, партията ГЕРБ, която спечели парламентарните избори, все пак даде индикации, че може да предостави шанс за широка коалиция, коментира австрийският в. Tiroler Tageszeitung, цитиран от Фокус.
Желан партньор на ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) е Реформаторският блок. Въпреки това победителят на изборите вижда неясната структура на тази коалиция (РБ), която се състои от седем малки партии, като слаба точка.

Две седмици след последните предсрочни парламентарни избори в България, бившият премиер Бойко Борисов изглежда има възможност да състави широка коалиция, която обаче трудно ще се запази дълго време, коментира австрийският в. Der Standard. Евентуални избори през следващата пролет ще бъдат трети в рамките само на две години. Това е сценарий, който се смята за правдоподобен в София. Борисов, от друга страна, успя по време на първия си мандат от 2009 до 2013 г. да демонстрира определена издръжливост по времето, когато бе начело на правителство на малцинството и беше подкрепян от различни десни политици.