Започна закритата национална среща на ГЕРБ за бъдещето на консултациите

Бойко Борисов пристигна с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и заместник-председателя на партията Цветан Цветанов

Форумът е закрит и се провежда в зала 6 на НДК. Поводът за срещата е приключилият първи кръг на консултации с останалите политически партии.
Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в НДК заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и заместник-председателя на партията Цветан Цветанов. Присъстват и кметове, членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

На националната среща трябва да се реши дали от партията да продължат с консултациите за съставяне на кабинет, или да спрат разговорите и да поискат нови избори.

В случай че хората на Бойко Борисов решат да продължат разговорите, то те трябва да изберат с кои от политическите сили в 43-ото НС ще водят допълнителни преговори за коалиционни партньори.

Борисов не пожела да коментира нищо пред журналистите. Пресконференция за медиите ще има след края й.

Най-важното решение, което трябва да се вземе, е дали ще продължат разговорите с Реформаторския блок, тъй като с Патриотичния фронт и АБВ стана ясно, че ще има втори етап на консултации. Условието на ГЕРБ към Реформаторите е да се дефинират юридически и да дадат гаранция, че при евентуално коалиционно управление ще бъдат единни и постоянни.

Следващият втори етап на разговорите с партиите, които според ГЕРБ са преминали успешно първия, ще бъдат между лидерите на съответните партии.

Преди началото на форума свещеник от Видинската митрополия обяви пред медиите, че са пред НДК с искане от партията, спечелила изборите, съдействие за осигуряване на средства от европейските фондове, които да стигат до църквите.