Последни прогнози на 4 социологически агенции

"Алфа рисърч": ГЕРБ печели 98-100 мандата, БСП - 53-55. Шест партии прескачат 4% на 5 октомври, показва проучване на "Алфа рисърч" от 28-30 септември сред 1100 пълнолетни българи.

ГЕРБ води с 34,1% от всички твърдо решени за гласуват и е на 15% дистанция от БСП, подкрепата за която е 19,1%. ДПС е трета с 15,4% подкрепа. Реформаторският блок и "България без цензура" печелят по 6% вот. Патриотичният фронт е с 4,2%. Според социолозите големият печеливш и голямата изненада може да се окажат малките партии. "Патриотичен фронт", "Атака" и АБВ са постигнали забележим ръст в хода на кампанията и ще е трудно да се прогнозира коя от тях минава бариерата.

Социолозите правят хипотеза в брой мандати. Така ГЕРБ с този резултат получават 98-100 мандата, БСП - 53-55, ДПС - 44-46, Реформаторският блок и "България без цензура"- по 16-18, Патриотичният фронт - 12.

Социолозите очакват около 3,2 млн. до 3,3 млн. души да отидат до урните. Очакваната активност е по-ниска от тази на изборите през 2013.

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства. Изследването е проведено в периода 28-30.09. 2014 г. сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

"Афис": 8 партии в парламента

В следващия парламент ще има 8 партии. Сред твърдо решилите да гласуват резултатът е ясен: 33,3% за ГЕРБ, 24% за БСП, 12,5% за ДПС, 7,2% за Реформаторския блок, 6,7% за "България без цензура", 5,2% за Патриотичен фронт, 4,6% за АБВ, 4,4% за "Атака" и 2% за други партии. В момента работим по анализа на колебаещите се - искаме да изясним кои наистина се колебаят и кои ни заблуждават и няма да гласуват изобщо, заявява за "24 часа" социологът Юрий Асланов.

Проучването е проведено между 27 и 30 септември т.г. сред 1200 пълнолетни българи. Финансирано е със собствени средства и по инициатива на "Афис".

"Сова-Харис": Шест партии в НС, ГЕРБ и БСП в съотношение 3:2

Бариерата ще прескочат 6 партии. Освен традиционните ГЕРБ, БСП, ДПС мандати могат да спечелят "България без цензура", Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Още две партии имат значителна подкрепа - това са АБВ и "Атака", но според данните те са под чертата за влизане в следващия парламент, според Васил Тончев.

ГЕРБ ще има най-много гласове и е очевидно, ще е следващият мандатоносител. Съотношението между гласовете за ГЕРБ и за БСП е 3:2.

Вариантите за коалиции според нас са две - дясноцентристка, но крехка и нетрайна, или широка коалиция по германски тертип.

Център за анализи и маркетинг: Между 3,4 и 3,6 млн. ще отидат до урните

Според последното проучване на Центъра в парламента ще има 6 или 7 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ и ББЦ.

Избирателната активност ще се доближи до тази от парламентарните избори от май миналата година, но ще бъде малко по-ниска. До урните ще отидат между 3,4 и 3,6 млн. гласоподаватели, заяви Юлий Павлов.

Проучването е проведено между 25 и 30 септември т.г. сред 1010 избиратели. То е част от изследователската програма на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), проведено е по негова инициатива и е финансирано от ЦАМ.