Tрагедия! Няма признаци за живот, 15 жертви остават в кратера

Всички около 15 души във фабриката за взривове край село Горни Лом, Видинско, са мъртви, а от цялото място е останало само кратер заради ужасяващата експлозия, изравнила всичко със земята. И към момента официално не се съобщава за жертви.

За съжаление, най-лошото, отвърна съпругата на по-младия от двамата собственици на фирмата на въпрос какво очаква. Бизнесменът се е намирал вътре в комплекса, когато е станал най-големият от взривовете. Нищо не се знае, никой нищо не казва, каза покрусената жена

пред bTV. „Чакаме и се надяваме да стане чудо“, обясни тя.Предполага се, че цялата втора смяна, която е работила в завода, е била покосена от взривната вълна, която стана около 17 часа в сряда.

След първия сигнал в 17,06 ч. тръгват първите ни екипи. Към 17,20 ч. те са на място и заварват изключително тежка обстановка. В периметър около 600 метра те виждат отломки от разрушенията. Приближават на около 25 метра до мястото и установяват, че от двете сгради не е останала нито една. Това каза Николай Николов, директор на Национална служба „Пожарна безопасност” на специала пресконференция за трагедията в Горни Лом, излъчена по Нова ТВ. "Взривната вълна не е отишла в посока на селото, а е била вертикално. Първият оглед показва, че няма признаци на живот в непосредствена близост до взривилия се цех", каза още Николов.

По думите му, в момента се работи в две основни насоки. Първата е т-нар. спасителна операция – до последно там надежда и затова целият периметър се наблюдава с 4 телевизионни камери. "Надяваме се да намерим признаци на живот. Трима доброволци са готови, въпреки категоричните забрани при такава ситуация да влязат вътре", каза Николов.

Втората основна задача е правилно да се оцени има ли опасност за населеното място. Всички в Оперативния щаб са стиганли до извода, че не е необходима евакуация, поради факта, че няма пряка опасност за населеното място. Пробите от атмосферния въздух, околната среда и водата показват, че те са в рамките на нормата и в никакъв случай не са опасни за здравето на хората. "Ние ще сме тук до последно – докато има и най-малката надежда, че можем да намерим признаци на живот и да помогнем", подчерта Николов.

Повече от 6 часа по-късно никой не е излязъл от местопроизшествието, а заради вторичните взривове и спасители не могат да влязат. Последният такъв е бил в 21,40, което значи, че по същото време в четвъртък на мястото ще влязат и властите.

Чак утре, по светло, безпилотни самолети ще могат да обиколят мястото на инцидента.

Връзка с комплекса няма - според местните само на две места там е имало обхват за мобилни телефони. От нито едно от тях и до момента няма сигнал обаче.

По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването.

24 часа трябва да минат от последния взрив, за да може да влязат и спасителите.