Десислава Атанасова: Оставаме в Горни Лом в очакване на чудо!

Поне 15 са мъртви във взривения завод

Поне 15 души ще са жертвите на разрушителния взрив в завод "Миджур" край с. Горни Лом, Видинско. Между 15 и 20 човека са били на смяна в момента на избухването. Часове след инцидента никой не е излязъл жив от местопроизшествието, а това е индикация, че хората или са загинали при мощната експлозия или са тежко ранени и имат нужда от спешна помощ. Тя обаче няма как да им се окаже, тъй като спасители ще влязат чак 24 часа след последния вторичен взрив.

Тук се говори, че цехът е сринат до земята. Това разкри току-що пред "24 часа" единственият политик на мястото на трагедията в Горни Лом - водачът на листата на ГЕРБ за област Монтана Десислава Атанасова.

"В момента тук заседава кризисният щаб. Току-що дойде министър Йордан Бакалов", разказа бившият здравен министър. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на пожарната Николай Николов вече пристигнали също.

"Никой не се ангажира с броя на жертвите", заяви Атанасова. И допълни, че около цеха е обособен пояс на сигурността в радиус от 3 км. Най-рано сутринта ще се организира някакъв достъп до мястото на трагедията, заяви Атанасова. Жестоката новина я заварила в съседната на Георги Дамяново община - на 20 км от сринатия цех.
"Оставам тук в очакване на чудо и ако може, с нещо да помогнем", каза Атанасова.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза пред БНР, че очаква да има жертви при взрива в село Горни Лом.

Официални данни за жертви засега няма. Знае се, че три жени са пострадали. "Докато не получим официална информация от екипите на терен, призоваваме да не се спекулира с броя на пострадалите и дали има жертви". Това заяви за БГНЕС медийният съветник на служебния министър-председател Веселин Нинов.

От съображения за сигурност обаче спасителни екипи ще влязат във фабриката за боеприпаси не по-рано от 24 часа след като бъде регистриран последния взрив. Утре в светлата част на денонощието ще бъде извършено разузнаване на терена чрез използването на безпилотни самолети и специализирана техника.

В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ заседава оперативен щаб, който анализира ситуацията и набелязва конкретни действия за обезопасяване на района и гарантиране сигурността на гражданите и спасителните екипи. Към момента не е постъпила достоверна и потвърдена информация за броя на хората, които са били на смяна по време на инцидента.

Заради сериозния инцидент премиерът Георги Близнашки не е на мача "Лудогорец" - "Реал", както е било предвидено в програмата му, информира "Труд".

Военният министър Велизар Шаламанов е заявил, че още тази вечер към Горни Лом ще бъдат изпратени безпилотните самолети, дарени преди време на армията от САЩ. Дроновете са снабдени с нужната техника за работа през нощта.

Вече съм се разпоредил - предизборната ни кампания вече няма да е в същия вид, отменяме концерти и други събития. Това каза пред "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов