Данчо Ментата и Местан отнесоха глоба за агитация на турски

Централната избирателна комисия написа акт на лидера на ДПС Лютви Местан заради нарушение на забраната за водене на предизборната кампания на турски език.

Това съобщиха от ЦИК.

В решението на Комисията се посочва, че е установено нарушение на забраната, извършено от Илхан Ахмед Кючюк, евродепутат от Република България избран от листата на партия ДПС и Ерджан Себайтин Ебатин, областен председател на ДПС на Областен съвет - Варна.

Също така е установено и извършено нарушение от Йордан Кирилов Цонев, кандидат за народен представител от партия „Движение за права и свободи", на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс касаещи агитационните материали: ал.4:" Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите."

След влизането им в сила актовете да се изпратят на областния управител на област София за издаване на наказателно постановление.

До решението на ЦИК се стигна след сигнал по електронната поща от Соня Дакова от 29.09.2014 г., в който се прави оплакване за провеждане на предизборна агитация в гр. Долни чифлик, област Варна, от ПП „Движение за права и свободи", заснета и излъчена в интернет сайта Политиката.нет. Прави се искане за налагане глоба на партията.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.