358 551 дка бивш горски фонд купен за строежа на „Южен поток"

Покупко-продажбата е станала след стартирането на наказателната процедура от Еврокомисията срещу България и призивите за пълно прекратяване на реализацията на газопровода

Сделка за 13.195 млн. лв. е сключило Министерството на земеделие и храните с българо-руската компания "Южен поток България" непосредствено преди оставката на правителството на Пламен Орешарски. Това съобщиха от Реформаторския блок, позовавайки се на данни, получени по Закона за достъп до информация.

Според документите, министерството на "Южен поток България" 358.551 дка гори от "Държавно горско стопанство Варна". Това се е случило в края на юло. Тяхното предназначение вече е било сменено за нуждите на строежа на газопровода.

Покупко-продажбата е станала след стартирането на наказателната процедура от Еврокомисията срещу България и призивите за пълно прекратяване на реализацията на газопровода, преди той да отговаря на европейското законодателство.

"Цялата държавна машина е впрегната в това да обслужва корпоративен интерес в условията на спрян от официалните български и европейски власти проект. Този случай и този с КТБ са веществените доказателства, затова че България се управлява от мафия с нашите пари в корпоративен интерес. Само реформираната държава може да спре тези кражби. Днес ще изпратим този документ до прокуратурата, която да се самосезира, защото за нас това е мащабно финансово престъпление", заяви Петър Москов по време на пресконференцията. Според него става дума за огромно финансово престъпление. "Нарушен е държавният интерес и е нарушена думата на министър-председателя пред парламента, че проектът ще бъде спрян”, допълни той.

"Южен поток България", в която с равни дялове участват "Българският енергиен холдинг" и руската "Газпром", е подала на 16 юли заявление за закупуване на 17 терена, а само ден по-рано е приключила смяната на статута на парцелите от Държавния горски фонд и те са превърнати в урбанизирана територия, върху която може да се строи, заяви кандидат-депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов на извънредна пресконференция

Мартин Димитров заяви, че реформаторите планират да създадат комисия в следващия Парламент, която да разследва докрай кой е замесен в проекта за "Южен поток". "Положението напомня дните на Тройната коалиция и тогавашния скандал със земи от горския фонд и стартиралата наказателна процедура срещу България. Притеснява ни фактът, че положението се повтаря с нерегламентираната държавна помощ” обобщиха представители на Реформаторския блок.