Цветанов: Хората искат да ги управляват политици, които знаят да носят отговорност

Оосновният опонент в тази кампания е апатията на хора и нежеланието на немалка част да излязат да гласуват

Политика без обратна връзка не е възможна. Няма силна партия, която да не поддържа обратна връзка с избирателите си. Мнозина се питат какво е в основата на силните структури на ГЕРБ. Отговарям – постоянната ни обратна връзка с хората, които ни вярват и ни овластяват да представляваме интересите им. Това е рецептата за добро политическо здраве на ГЕРБ вече 10 години. Това обяви по време на срещите с гражданите зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на Националния щаб на партията Цветан Цветанов.

Изразявайки удовлетвореност от предизборната кампания, която води ГЕРБ, той изтъкна, че срещите с толкова много хора от цялата страна определено го зареждат, но и задават посоката на своите очаквания от предстоящите избори.

Хората искат страната да се управлява от политици, които знаят как се носи отговорност...

"Избирателите ни искат да видят диалог между политиците в името на националните приоритети. Хората се нагледаха на бягащи панически от властта управници. Нагледаха се на скандали, разтърсващи разкрития и откровени клюки и клевети. Идването на власт в името на лични, користни и олигархични интереси напоследък стана норма. Политическият цинизъм взе надмощие над политическия реализъм. Последното управление беше в такава степен самодоволно, че се превърна в гротеска. В нормална държава доскорошните ни управници не биха се появявали на политическата сцена с десетилетия. Но тук не е така - колкото си по-несъстоятелен, толкова по-агресивен и по-нагъл ставаш, толкова повече власт искаш. Неслучайно БСП създаде и подкрепя олигарси, които да й гарантират периодичното участие във властта. И нищо чудно, че за да бъде част от властта и да захрани своите покровители, БСП понякога минава и през задния вход с помощта на Костинбродски афери", коментира бившият вътрешен министър.

На въпрос кой е основният опонент на ГЕРБ на тези избори, Цветанов обясни, че няма да назове името на нито една политическа партия, защото според него 

основният опонент е апатията на хора и нежеланието на немалка част да излязат да гласуват, 

защото не вярват, че със своя глас могат да променят живота и съдбата си. Той обаче апелира към тези граждани – “властта ви над нас политиците е много силна, вотът ви не е безсмислен, той е единствената защита срещу корупционните изборни практики и подмяната на изборните резултати”.

Що се отнася до новите политически субекти на тези избори, Цветанов не гледа на тях с оптимизъм.

На тези избори политическите играчи са по-скоро прегрупирани, но всъщност много добре известни. Новата формация на 

Николай Бареков няма шансове да се превърне в изборно чудо и отдушник на общественото напрежение за много хора.

"Българите ще избират между добре познати политически субекти и се надявам да заложат на доказалите се. Защото винаги когато имам възможност пред медиите подчертавам, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която остави видими подобрения след управлението си. Истината е, че ГЕРБ е партията, която в най-голяма степен е готова да модернизира България, което означава нови възможности не само за бизнеса, а и за бедните, за възрастните, за младите, за безработните, за хората в предпенсионна възраст. ГЕРБ не докарва кризи на банките и на държавните институции. Защото за ГЕРБ няма самоцелна власт", мотивира отговора си зам.-председателят на ГЕРБ.

В интервюто си Цветанов изразява и своето виждане по отношение на лявата БСП и десните формации. По думите му от ГЕРБ гледат на БСП като на партия, която в следващите години ще се свива и все повече ще бъде вторачена в промените вътре в себе си, защото към този момент тя няма лидерски и морален ресурс за нова модерна левица. Ето защо левите избиратели са обречени на апатия или на избор на партия сред алтернативите на столетницата. Що се отнася до десните партии, като най-сериозна сред тях той вижда Реформаторския блок, но той е в такова състояние, че по-скоро поражда компромисен вот А това в никакъв случай не е залог за стабилност и добро бъдеще.

В края на интервюто си зам.-председателят на ГЕРБ заявява, че това, което много би искал да види след 5 октомври, е 

България да има едно силно и стабилно управление, подкрепено масово от хората.

“За да се случи, това минава през висока избирателна активност, през твърда подкрепа за ГЕРБ с висок резултат, който да даде основания на партията да избере формулата на следващото управление. Тогава наистина бихме се ангажирали с така нужната на България работа в приоритетните сфери - икономика, енергетика, социална, здравеопазване, образование. И не на последно място-страната ни трябва да е реално интегрирана към европейските политики и стандарти, а не да оцелява въпреки нормите в ЕС.

Но ако ме питате с кого ще се коалираме, ще ви отговоря веднага след вота. Ние от ГЕРБ изпитваме респект към волята на избирателите и не желаем предварително да насаждаме внушения в една или в друга посока. Дясноцентристкото управление не е непостижима цел, все пак, надявам се”, коментира Цветан Цветанов.