​Местан се хвали: Пеевски и Цонев написаха закон – ще спасят КТБ

ДПС не се бои от сянката на КТБ и не се бои от сянката на истината

Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски вече са написали разширен и задълбочен проектозакон за Корпоративна Търговска Банка. Той ще бъде внесен още в първия ден на конституирането на 43-тия парламент, а моят подпис ще е на първо място. Това на висок глас заяви в Хасково лидерът на движението Лютви Местан, цитиран от “24 часа”.

В присъщия ми манипулативен стил на говорене той посочи, че заради значимия публичен интерес от партията му настояват международно юридическо лице с опит във финансовото разузнаване да влезе в КТБ. То да направи пълно разследване на задълженията, влоговете и заемите в банката и да стигне до дъното, за да излезе истината на светло.

"Необходимо е да се узнае цялата истина за КТБ, особено когато става дума за обвързаност на политици с финансовата институция. ДПС не се бои от сянката на КТБ. ДПС няма проблем с истината", декларира още Местан.

Лидерът на ДПС припомни, че още в предишното Народно събрание Движението е внесло законопроект в 4 точки, с който да се разкрият влогове и кредити на публичните личности. Останалите 3 парламентарни сили обаче осуетили приемането му. Не става дума за накърняване на банковата тайна, а за всички лица, които са задължени да подават публична годишна данъчна декларация, уточни лидерът на ДПС. В списъка трябвало да влязат и офшорките.

Той настоя и за час по-скорошното присъединяване на България към Европейския банков съюз, а кредитните ни институти да бъдели подложени на европейски банков надзор и регулация заради съмненията, че нашите не били ефективни.

Лютви Местан обеща още да сезира и вътрешния министър за очаквани в пъти по-високи резултати от предстоящия вот в сравнение с европейския на политически сили в Хасково с подозрението, че зад тях щяло да има други освен политически аргументи.