Цветозар Томов към Хекимян: Ако сте искали, сте щели да ме откриете!

Екипът на бТВ обвинява ЦИК, че в четвъртък не са успели да открият никого

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов отправи упрек към водещия Антон Хекимян, че БТВ злепоставя Централната избирателна комисия, тъй като от екрана се твърдяло, че екипът на сутрешния блок в четвъртък не са успели да открият нито говорителя, нито когото и да било от комисията за коментар по въпроса за изборните секции в Турция.
Редно е да изясним този въпрос, каза Томов. "Твърдя отговорно, че имам две повиквания – в 15,15 и в 15,16 ч., и нито един SMS. Аз бях на разположение цял ден. Другите ми колеги бяха на обучение в страната", обясни той.
"Ако сте искали, сте щели да ме откриете", рязко се обърна той към водещия, като подчерта, че по това време е бил на разположение на техния колега Габриела Наплатанова.
В разговора извън спора стана ясно, че общият брой секции в чужбина е увеличен от 227 на повече от 400, респективно и тези в Турция са увеличени. "Откриват се секции съобразно броя на избирателите от миналите години. ЦИК не определя секциите в чужбина по свое усмотрение", обясни Томов и добави, че има правоохранителна система в България, "ЦИК не e разследваща институция", отговори той на въпрос за големия брой заявления за изборите, подадени от един IP адрес.
Запитан може ли да опровергае или потвърди обвиненията, че изборите в Турция се подготвят от турски формации, той отговори:  "Не мога да гарантирам честни избори, има си дипломатически консулства за това. Отговорността по подготовка на изборите в чужбина е основно на Външното министерство."
На въпрос защо съдът каза, че има 8, той посочи: „Защото има решение от 14 август, в което една таблица е изместена с един ред. Секциите на тези места са открити на базата на гласувалите на миналите избори“.