​Михайлов: Няма кадрова метла, агентите на ДС да се изчистят от администрацията

Няма леви синдикати затова се уволняват безпринципно хора, казва Мария Пиргова

Развъртя ли служебният кабинет на проф. Близнашки кадрова метла, връщат ли се кадри на ГЕРБ в администрацията - по тази важна тема дебатираха по Нова ТВ червената политоложка и партиен активист на олигарха Ковачки Мария Пиргова и кино режисьорът Евгений Михайлов.

С много от действията на служебното правителство не съм съгласен, но целта е да се върне нормалният ход в държавата и да се пресекат роднински и партийни назначения, да се спрат корупционни поръчки и практики. Това налага и кадрови промени. Нормално е служебният кабинет да подмени кадри, които не си вършат работа и създават напрежение в районите. Явно служебният кабинет има достатъчно информация за проблем с кадри в някои райони. Атакуваха връщането на Ваньо Танов в митниците, но ето, че митниците заработиха и приходите се вдигнаха. Защо забравихме, че с идването на БСП и ДПС на власт преди години, върнаха на важни постове агенти на ДС и партийни кандидатури, тези хора трябва да се изчистят. Именно заради тези хора ни спряха еврофондовете, те доведоха кризата в КТБ, опустошиха финансите на държавата. Непрекъснато се говори за необходимост от реформи, но когато почнат да се назначават кадри, способни да извършат тези реформи почват да пищят, че има политическа чистка. Няма нужда от закон за служебното правителство, действието му е регулирано от Конституцията, категоричен бе Михайлов.

Политоложката Пиргова пък настоява да има специален закон, който да изясни какви правомощия има служебното правителство. Това правителство действа като при президентска република. Налага се една катастрофична картина за държавата, а това не е така, прави се енергиен борд, и черната картина, която се чертае от ГЕРБ не се потвърждава от служебния кабинет. Но не може да сменят шефове на агенции, така се разтърсва държавната администрация и тя не работи. Проблем в България е, че няма нормални синдикати, леви синдикати. Действат синдикатите на Тренчев, които защитават корпоративни интереси, посочи Пиргова.