проф. Ставрев: 5-6 октопода държат националното ни богатство, няма как да сме независими и единни

България е независима държава от 106 години, но това не е достатъчен срок за политическата зрялост на едно общество. Това каза в студиото на bTV професор Светослав Ставрев, икономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

Според него, след Освобождението ни от турско робство, българите имат обща кауза- политици, интелигенция, народ. Сега не е така, ние сме едно разпадащо се общество, групи от хора, които не осъзнават, че са българи.Професорът посочи като пример за разделението казуса с КТБ, по който има поне три различни мнения как да се постъпи, а всъщност националния интерес е ясен – оздравяване и връщане на банката на пазара. Друг пример с липса на национална кауза е газопровода „Южен поток”, по който също има диаметрални мнения, но не е ясно имаме ли полза от изграждането му и ще спечелим ли нещо.

„В цял свят се отчита обедняване на хората и нарастването на разликата между бедни и богати, но у нас положението е трагично- 5-6 октопода държат повече от половината от националното богатство”, поясни Ставрев.

Според него, държавата преразпределя огромни ресурси без пазар, а към избрани по пътя на договарянето между елита хора и компании. Това ражда огромното неравенство у нас, смята професорът. Той твърди, че преживяваме етап на колосално национално разграбване, съпоставимо с това от началото на 90-те години на миналия век.

Ако нещо ни спира да катастрофираме, това е валутния борд и участието ни в Европейския съюз, допълни Светослав Ставрев.