Адвокатът на Цветан Василев: Сръбското гражданство е интерпретация на сръбските медии

„Искането на сръбско гражданство от клиента ми никога не е стояло на дневен ред и не е било обсъждано. Става въпрос за интерпретации на сръбските медии“, категорично заяви пред „Преса“ единият от защитниците на Цветан Василев - адвокат Христо Ботев.

Повод за коментара му стана публикация в белградския вестник „Блиц“, според която банкерът е поискал сръбско гражданство. Пред изданието прависти коментират, че искането на гражданство нито ще помогне на Василев, нито ще отложи екстрадирането му в България.
„Сръбски гражданин не може да бъде екстрадиран, но това не се отнася за тези лица, които са в процес на получаване на гражданство, а при разглеждане на решението съдът взема предвид гражданството, което лицето има в момента“, обясни проф. Милан Шкулич от Юридическия факултет в Белград.

Фабриката на Цветан Василев в Паричин е за около 150 милиона евро и тя е от особено значение за властта в Сърбия, заяви през БНР авторът на публикацията в „Блиц“ Вук Цвийч. Той напомни, че при откриването й е присъствал и президентът на Сърбия Томислав Николич. Банкерът се е предал в деня, в който е трябвало да бъде арестуван (на 17 септември - б.р.), каза журналистът. Според него е странно, че не му е бил наложен „екстрадиционен“ арест. Това било необичайно за Сърбия и се случвало много рядко. На въпрос на сръбски журналисти защо не е задържан бил получен странен отговор - ставало дума за „особен случай“.