Лютви Местан определи Бареков за "болен мозък"

Движението предоставяло власт на президенти и премиери
На предизборен митинг на ДПС в Исперих председателят на партията Лютви Местан реагира остро на намерението на „България без цензура“ и лидера й Николай Бареков да организират блокиране на границата с Турция в дните преди парламентарните избори на 5 октомври. Тогава се очаква десетки хиляди изселници да се приберат в България за Курбан Байрям.

Лютви Местан припомни по този повод събитията отпреди 25 години – т.нар. възродителен процес, последван от т.нар. голяма екскурзия през 1989 година.

„Друг един болен мозък отвори границата, но не за да пътуваме свободно, а за да прогони стотици хиляди наши братя и сестри. Сега, днес други болни мозъци щели да затворят границата, за да им попречат да дойдат при нас, знаете ли защо, защото ги е шубе”, каза Лютви Местан.

Той отхвърли обвиненията, че партията преяжда с власт. Внимателният анализ на 24-годишната част от историята на България показвал, че ДПС „не само не преяжда, а предоставя власт“. „ДПС е избирало президенти, които после са се отричали от него. Давало е и мандат на премиери, които след време също са се отричали от него“, каза Местан.

Лидерът на ДПС обясни на събралите се симпатизанти, че колкото по-силна е партията, толкова по-спокойни ще са хората за своите права и свободи. В Исперих се проведоха традиционните конни надбягвания и парад на младежите от ДПС, които носеха знамената на всички държави от Европейския съюз.