Ген. Tонев от ГЕРБ спечели "Кастинг 240" за кандидат-депутати

Бившият началник на Военномедицинска академия и настоящ зам.-кмет на София ген. Стоян Тонев получи най-много одобрение от публиката по време на предизборния дебат на Нова телевизия за здравеопазване. В продължение на 2 часа ген. Тонев от ГЕРБ, Емил Райнов от БСП, Петър Москов от Реформаторския блок, Нигяр Джафер от ДПС и Рада Коджабашева от „България без цензура“ отговаряха на въпроси за бъдещето на здравните вноски, болниците в малките населени места, спешната помощ и заминаването на младите лекари зад граница.

Кандидатът на ГЕРБ спечели зрителското доверие с 37% одобрение, според анкетата на "Алфа рисърч”. Петър Москов от Реформаторския блок и Емил Райнов от БСП  получиха равен вот – 35%, и така си поделят второто място. Много близки проценти получиха и Рада Коджабашева от ББЦ и Нигяр Джафер от ДПС.

Коджабашева се нарежда на четвърта позиция с 22%, а Нигяр Джафер получи 21% одобрение и зае последното пето място след края на дебатите в "Кастинг 240”.

Има ли клинична пътека за здравната ни система? На този въпрос отговориха в „Кастинг 240” по НТВ Стоян Тонев от ГЕРБ, Емил Райнов от БСП, Нигяр Джафер от ДПС, Петър Москов от Реформаторския блок и Рада Коджабашева от „България без цензура”.

"Нужна е реформа, промяна в начина на финансиране и различен подход към това по какъв принцип и защо лекарите получават възнаграждението си”, коментира Петър Москов.

"Въпросът е не да се решават временно проблемите, а за по-дълго време и не на парче. Ние сме формулирали 5 основни приоритета за здравеопазването – спешната помощ, финансирането, избягване дублирането на дейности, достъп до здравеопазване и иновациите”, обясни Стоян Тонев.

"Министърът на здравеопазването не е главният лекар на държавата. Той трябва да бъде онзи мениджър, който може така да структурира нещата в една правилна логика”, заяви Рада Коджабашева.

"Реформите се превърнаха в клише. Ние имаме няколко стъпки - промяна във финансирането, промяна на осигурителния модел, демонополизация на Касата, промяна в Спешната помощ, електронно здравеопазване, национална здравна карта, която да казва в кой район какви лечебни заведения има, както и промяна в лекарствената политика”, обясни от своя страна Нигяр Джафер.

"Заставаме зад един политически и обществен консенсус за един нов модел, който гарантира на всеки достъп до качествено здравеопазване. Стъпките са ясни – модерна Спешна помощ, приоритет детско и майчино здравеопазване, здравеопазване за всички граждани без регионални особености. Една модерна лекарствена политика”, коментира Емил Райнов.

Ген. Тонев предложи всеки, който има допир с държавни институции, да трябва да докаже, че е платил здравните си вноски. Според него 3 милиона и 100 хиляди души плащат застраховка за кола, докато с милион по-малко плащат здравни вноски. Друг източник на повече пари за здравеопазването, според него, е държавата да започне да плаща 100% от здравните вноски на своите служители.

Представителите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок предложиха монополът на Здравната каса да бъде прекратен. „Дали ще минат през една или през десет каси, парите са същите“, възпротиви се Райнов.

Петър Москов припомни, че половината от финансирането на лекарите идва от бройката преминали пациенти. „Ако някой от вас иска да бъде третиран като бройка, нека нещата останат така“, провокира Реформаторът. Той припомни, че за нормалната работа на софийската бърза помощ са необходими допълнителни 2,5 милиона лева.„Нито държавата, нито общината реши, че може да отдели тази сума. Аз не мога да разбера как пък на тези хора сърцето им не трепна. Здравеопазването не се нуждае от концепции, а от сърце и топки“, каза Москов.