Митрополит Галактион "ръкоположи" Борисов за бъдещ премиер и разгневи „Десните"

След откриването на детската градина в Стара Загора от група кандидат-депутати начело с лидера на ГЕРБ  като на всяко тържествено откриване думата взе и  старозагорският митрополит Галактион. Той определи Бойко Борисов за следващ премиер.

"Уважаеми г-н проминистър-председател, и по законно славянски, както винаги се обръщам, наречемна го министър-председател. Това е църковно славянска дума, когато ние извършваме наречение за ръкоположение в епископство на даден архимандрит, каквото стана вчера. Това ще рече, че ще стане епископ. Това ще рече, че ние на 5 октомври вече ще знаем резултатите. Затова така се обръща църквата към народа, за да чуе православният български народ гласа на църквата", каза пред събралите се Галактион.

На сцената бяха Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Лиляна Павлова. Галактион се обърна към тях, защото „след 5 октомври ще поемете щафетата там, където ви е мястото да полагате грижи за подрастващото младо поколение, капиталът на майка България".

Предизборните страсти се оказаха по-силни от словото на старозагорския митрополит, изречено съвсем добронамерено.Последва мигновена реакция, която е на път да разпали църковна война

От коалиция „Десните" се взеха съвсем на сериозно и изпратиха писмо до патриарх Неофит и до Св. Синод във връзка с днешното изявление на Старозагорския митрополит Галактион, с което той „ръкоположи" Бойко Борисов за министър-председател.
„За нас е важно да знаем, дали това е посланието на целия Синод към българите и дали смятате, че това предпоставя избора им?", се казва в писмото на „Десните".