Захариева: Енергетиката ни в две думи – корупция и некомпетентност

Вицепремиерът обясни, че поскъпването на тока е резултат от некомпетентност и корупция и ако то не се случи ще има фалити. Енергийно бедните ще бъдат подпомогнати допълнително

Корупция и некомпетентност - с тези две думи може да се определи състоянието на българската енергетика. За съжаление не мога да докажа първото, но другото е очевидно. НЕК не може да се командва политически, тя има 900 милиона загуба на година. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в предаването „Панорама”.

Тя обясни, че поскъпването на тока е неизбежно, но 10% са прогнозна стойност. Членовете на Енергийният борд са гласували единодушно мярката, защото ако това не стане, ще има много фалирали фирми. Захариева обясни, че това се налага, заради изкуственото понижение през годините и огромните задължения.

Относно евентуална газова криза и готвените мерки от страна на държавата, Захариева коментира: „Надявам се да няма газова криза, но това не означава, че ние не трябва да сме готови. Не можем да чакаме да се случи и едва тогава да се сетим, че ние сме зависими само от една тръба. Тя обясни, че 25 години не е направено кой знае колко за осигуряване на алтернативен източник на газови доставки.

„Ние показахме, че даваме максимално много информация за проекта "Южен поток". Ние правим разходи за пореден път по някои от енергийните проекти, без да сме сигурни какво ще получим в замяна. Има някакви предварителни разчети, но те не са легализирани с подпис. И аз наистина се учудвам на какво основание политиците от предишното правителство обещаваха, че ще имаме еди какви си приходи на година, едни доста високи цифри се чуваха, а няма нищо подписано. За сметка на това има подписан договор за строителство и други разходи са правени по проекта” възмути се Екатерина Захариева.

Тя взе отношение и към последната криза с миньорите. По думите й НЕК не може да разплаща повече от 53% от задълженията си към всички, към които трябва да го прави, поради натрупаните през годините на НЕК задължения, които са в огромни размери. И не НЕК е виновна за това, че миньорите не са си получили заплатите.

„Разбирам миньорите, но мисля, че те трябва да се обръщат освен към държавата, и към собственика си, защото това не са държавни мини. Собственикът трябва да осигури заплатите на своите работници“ завърши Захариева.