Най-големите длъжници на КТБ в цифри и срокове

Всяка банка има две линии на защита, за да си прибере отпуснатите от нея фирмени заеми. Първата е бизнесът на самите й клиенти - ако моделът е работещ и генерира достатъчно печалба, те ще могат безпроблемно да си покриват лихвите и накрая да си изплатят главницата. Втората, в случай че първата не проработи, е договореното обезпечение, което банката може да придобие и с приходите от продажбата му да си възстанови вложените средства.

Излизащите на час по лъжичка данни за състоянието на кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка потвърждават най-лошите страхове - че нейните проблеми са и по двата параграфа. От една страна, раздадените кредити (в голямата си част на контролирани от мажоритарния й собственик Цветан Василев компании) са използвани за придобиване на активи. Съдейки по финансовите им данни, те не генерират достатъчно паричен поток и, както посочват и одиторите в първоначалния си десетдневен одит, има сериозни индикации, че кредитите просто са били разсрочвани и рефинансирани без ясна обосновка, което ги е поддържало живи. Това обаче става невъзможно, когато банката е затворена и логично просрочията не закъсняват.
От друга страна, все по-ясно става, че договорените обезпечения също са били като за свои хора.

Оценката на одиторите обхваща 137 големи кредитополучателя със сумарно 5.2 млрд. лв. задължения към КТБ, или практически 94% от стойността на целия й портфейл. Все още не са публикувани данни за тях, като квесторите на този етап единствено отчитат попълването на липсите от информация - 28 (дължащи 914 млн. лв.) са представили цялата изисквана информация, 80 - частична, а 29 не са предоставили информация до 1 септември. На база на това до 2 септември на одиторските екипи са предадени за оценка досиетата на 69 (половината) от клиентите от одитната извадка на кредитния портфейл.

Според събраните данни на в. "Капитал" за клиентите с по над 2 млн. лв. задължения към КТБ тревожните сигнали са налице (виж таблицата). От всички такива 181 фирми 107 са на загуба за 2013 г., а от тях 82 са регистрирали негативен резултат и предходната година. Също така 77 са с отрицателен капитал към края на 2013 г.