Станишев смени яхтата с фейсбук: бил ни спасил два пъти от банков крах

Бившият шеф на БСП Сергей Станишев май приключи с луксозната си почивка на яхта в слънчева Гърция и се завърна към работното ежедневие. За това говори засилената му активност в социалните мрежи, където се похвали, че два пъти ни е спасил от банков крах.

Станишев дълго не се беше изявявал в публичното пространство след сантименталното му оттегляне от лидерското място в БСП. Явно презареден от отпуската на луксозна яхта, той се завърна ударно чрез статус във Фейсбук, свързан с банковата криза.

„БСП на два пъти е спасила България от банкова криза - през 2008 година по време на Тройната коалиция, както и през изминалото лято.” започва статусът. Станишев настоятелно иска стенограмите от срещите в БНБ и при президента и призовава за спешни мерки от страна на институциите.

„От самото начало на кризата с КТБ настоявам за прозрачност, отговорност и адекватни мерки от страна на БНБ и другите държавни институции. През лятото експертите на БСП бяха в активен диалог и предлагаха решения на отговорните органи. БСП предложи адекватните оздравителни мерки на срещите в БНБ и при президента Плевнелиев, за разлика от другите политически сили. Идеята за банкова ваканция беше сценарий, който да доведе до служебна победа на предсрочните парламентарни избори за ПП ГЕРБ” обобщава социалистът.

Той не пропусна да се похвали, че като премиер е отстоявал банковата и финансовата стабилност на страната. „През 2008 г., в подобна ситуация, ръководеното от мен правителство взе смели и бързи решения, за да не допусне разклащане на системата. Заслужава си да припомним, че тези решения бяха критикувани от Симеон Дянков, но сега е подходящият момент да преценим кой е бил прав.” е заключението му.