Прокопиев: Цветан Василев ще избегне българското правосъдие, то се контролира от Пеевски и ДПС

КТБ беше инструментът политическото влияние да премине в икономическо, а икономическото - в медийно, там има много чувствителна информация, печели се време, за да се прекъснат връзките и да се прикрият следи

Цветан Василев беше дълго време част от машината, която причиняваше същото на своите бизнес опоненти, сега той е в тази позиция, заяви в ефира на БТВ Иво Прокопиев, основател на издателската група „Икономедиа“. Трябва справедлив съд, но Цветан Василев не бива да бъде мачкан и сатанизиран - това искат да му причинят неговите близки съратници, каза още той.

Критик съм на цялата схема около КТБ, защото наруши възможността за нормален финансов бизнес.

На въпрос дали сега Цветан Василев е жертва на машина за мачкане, Прокопиев поясни, че има известно преиграване, но това е наказателната страна на въпроса. Вероятно Василев има вина и трябва да бъде установена от съда, трябва да получи справедливо наказание. Той има огромна отговорност към вложителите на банката.

Помолен да коментира думите на Василев, че се чувства предаден и че спомена две имена - Орешарски и Искров, че са марионетки, Прокопиев каза: "Ако говорим за личната отговорност към парите на вложителите, в случая с КТБ зад всеки лев стоят 12-13 лева на вложителите лошо управлявани. Отговорност носят и всички други регулатори, всички участници в този процес са направили така, че схемата КТБ да съществува. Отговоронстта за източването на КТБ е на одиторите, на банковия регулатор - БНБ, и на Цветан Василев."

Той допълни, че 90 процента от фирми са свързани с банката и мажоритарния собственик. В списъка на тези фирми 97 процента държат всички кредити, които банката е дала. Нямат постоянен адрес, не подават отчети. Голяма част от тях нямат служители."

По думите на Прокопием, всички силни на деня са се възползвали от банката - медии, спорт, политически проекти. Има в нея много чувствителна информация. Печели се време, за да бъдат тези връзки прекъснати и прикрити. Там са парите на Ахмед Доган. И други техни лидери иматв банката пари."

Става въпрос за гигантски пари, заяви предприемачът. Част от тях за съжаление никога няма да бъдат върнати. Василев и силните на деня заедно са използвали парите на КТБ, а политиците - за да финансират медии и други проекти.

Предприемачът обясни още, че в КТБ са около 10 процента от българските спесявания. Затова най-важното е интересът на вложителите да бъде защитен. Огромен проблем е, че не могат да имат достъп до своите вложения, а по закон отдавна можеха да бъдат възстановени парите им.

Помолен да направи прогноза за действията на Цветан Василев оттук нататък, Прокопиев заяви: "Според мен той няма да работи с българското правосъдие и търси начин да не се върне в България. Много хора нямат доверие на българското правосъдие.Проблемите в съдебната система са във ВСС и ДПС, където движението контролира съдебната система чрез Пеевски."

Той каза в края на разговора, че КТБ е била инструментът, за да може политическото влияние да прераства в икономическо, икономическото в медийно и така се влияе на общественото мнение.

Мит е, че няма пари да се изплатят на вложителите. Ако се действа по закон и фондът изплати гарантираните влогове, данъкоплатците няма да платят нито една стотинка, завърши Прокопиев.