Дъждовният фронт се измества на изток

Днес валежите в страната ще отслабват, но дъждовният фронт ще достигне и до Бургаска област. През нощта на 17 срещу 18 септември 2014 г. в Южната половина на областта ще има интензивни валежи от дъжд, с количества между 20 и 35 л/кв.м. На отделни места в Бургаска област е възможно да достигнат и над 35л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, в сряда ще продължи повишението на речните нива в по-голямата част от страната, по-значително в Западните и Централните райони. Предвид прогнозираните валежи се очаква значително да се повишават водните нива в поречията на реките:

-Ерма

-Нишава

-Лом в горното и средното течение и всички съответстващи притоци - Стакевска, Чупренкса, Нечинска бара;

-Цибър

-Цибър - горното течение,

-Огоста в горното и средното течение и всички съответстващи притоци - Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица, Въртешница, Ботуня;

-Искър по цялото течение, по-съществено във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля; очаква се значително да се увеличи водното количество в участъка след гр. Роман;

-Вит в горното течение и притоците ѝ Бели Вит, Костина, Васильовска река, Лесидренска;

-Осъм в горното течение и притоците ѝ Черни Осъм, Бели Осъм, Команска, Сухата река;

-Марица в горното течение и съответстващите притоци – Ибър, Костенецка, Крива река, Яденица, Тополница, Луда Яна;

-Арда в горното течение и притоците ѝ Елховска и Черна река;

Предвид динамичната метеорологична обстановка, като и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения.

Оперативното звено в МОСВ остава активирано.