Калин Славов: Купуването на гласове е подготвена схема, срещу която няма превенция

Усещането за безнаказаност става още по-страшно, заяви изпълнителният директор на Асоциация Прозрачност без граници

Системата за купуване на гласове сякаш става все по-стройна и стройна, това са предварително подготвени схеми. Много важно е да се каже, че това не са единични случаи, каза в предаването "Преди всички" на БНР Калин Славов

Той е изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници", която организира дискусия на тема: "Практически проблеми при разследването, разкриването и наказването на престъпления против избирателните права". 

Славов изтъкна, че въпреки обширните репортажи за купуване на гласове на последните избори, няма реакция от институциите. Той обърна внимание и на ролята на превенцията, защото, според думите му, актьорите са познати. Новото явление – купуване на преференция, в българската действителност получава изкривяване.

Усещането за безнаказаност става още по-страшно. Когато се посочи нещо очевидно и то не може да бъде придвижвано напред до осъдителна присъда, това действа още по-деморализиращо, смята Славов. 

"Но съм сигурен, че има изход и професионалистите, които работят в тази сфера, могат да го дадат. Да продадеш гласа си, означава да бъдеш купен и продаден. Политиците ни дават това, което ние искаме, нека да си променим очакванията. Нека да си отворим очите и да видим, че се търкаляме все по-бързо по една все по-наклонена плоскост", посочи Славов.

Новата мода на купуване на преференции показва, че това ще е действие на местно ниво и ще се засилят връзките местен нелегален, сив бизнес и местни политици, а оттам влиянието им в следващия парламент. Не мога да разбера защо на втори поредни избори ЦИК дописва Избирателния кодекс, попита Славов.