Ожесточен дебат в Благоевград - всички срещу ДПС

С едно дясноцентринстко мнозинство - между нас и ГЕРБ, ще търсим общ език за реформи, казва ген.Атанасов

Слушам кой какво направил, като че ли ние сме били някъде извън страната, изригна певицата Николина Чакърдъкова, кандидат-депутат от АБВ, на открития дебат в Благоевград, организиран по БНТ.

Острата й реакция бе в отговор на наглото изказване на Кристиян Вигенин от БСП, който се похвали, че правителството на Орешарски постигнало реални резултати само за година и малко. 

"Когато фактите говорят, опозицията трябва да мълчи", апелира нагло бившият евродепутат.  "България има нужда от по-активна политика, да продължим с тези действия", продължи с призивите си Вигенин. 

 "Тук има места без един здравен пункт. Където и да боцнем, кръв пуснеш. Как може тук хората да се смачкват от работа, а накрая да са на червено. Да затъват в кредити. Защо?", репликира го остро Чекърдъкова.

Водачът на листата на ГЕРБ за Благоевград Цветан Цветанов отговори на въпроса на водещия защо да управлява отново ГЕРБ. "Готови сме за управление, защото младежката безработица от 27 стана 30 процента. АЕЦ Белене отива на арбитраж, забавя се автомагистрала "Струма". Как ще обясните на българските граждани, се обърна той към Вигенин, когато лотът до Кулата и лотът до Дупница трябваше да бъдат вече направени, а вие не оказвахте никакъв контрол една година? Точно правителството на Пламен Орешарски отдалечи възможността да бъдем част от силна и обединена Европа. Служебното правителство довърши най-важните неща по споразумения с Европа. Трябва да направим достатъчно за зелечукпороизводителите и туризма в района. Искаме да върнем доверието в България.

Той каза още, че със закъснението на АМ "Струма" България е застрашена да загуби европейското финансиране.

"Магистралата не е най-големият проблем за региона, проблемите са други", репликира го Алиосман Имамов от ДПС. Той се изхвърли, като каза, че това е един район, достоен за завиждане. Тук има населени места, където безработицата е близо до нула, а за населените места, където няма ток.  водопроводи, канализация, пътища, ДПС вече има рецепта. 

"Работим за тези малки хора, за малките изолирани райони, крайгранични, повтори мантрата на лидера са Лютви Местан.  През последните години хората там видяха инвестиции. По границата не се произвежда само тютюн, а и зеленчуци, лозя и др.", похвали се депесарят.

На тези думи остро реагира ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Той директно попита Имамов: "От 2001 г. сте във властта и кажете какво сте направили досега за този район? Освен обръчи от фирми. Криминалната среда беше създадена от ДПС, защото е мафиотска организация. За да има реформи и просперитет в България, тази партия трябва да бъде извадена реално от властта. Това е основната ни цел като реформатори".

Генералът подчерта, че на България е нужно силно дясноцентристко мнозинство и правителство за провеждане на смели реформи. На първо място в областта на правоприлагането, уточни ген. Атанасов. Днес законът се прилага в зависимост от финансовото състояние на човека - който може да си плати, получава правосъдие, а който не може - кривосъдие. Затова е необходима сериозна силна реформа с това дясноцентринстко мнозинство - между нас и ГЕРБ, и трябва да намерим общ език за тези реформи", категоричен е генерал Атанасов и добави, че един от приоритетите е администрация без корупция и партийна партизанщина, които спъват България.

В заключение Цветан Цветанов каза: "Ще държим на прозрачно управление, диалог с гражданското общество и европейски път за България в силна и обединена Европа."

..