Антоний Гълъбов: Моделът Пеевски остава в миналото

Търговците на гласове ще си получат заслуженото

"Преференциалният вот е привилегия на избирателите. Това е въпрос на право на българския избирател. Нито политическите партии, нито кандидатите имат работа по отношение на преференциалния вот". Това е позицията на политологът Антоний Гълъбов, който коментира по БНР появилите се информация за купуване на преференции от политическите партии.

Той призна, че е умерен оптимист по отношение на действията на служебното правителство да се справи с този много сериозен проблем.

"Много от търговците на гласове ще имат неприятности. Ясни са мрежите, през които се върти тази търговия. Надявам се да си получат заслуженото. Но това е двустранен процес. И хората трябва да знаят, че носят отговорност. Дълбоката зависимост на хората е причина това да се случва. Невинаги има пари. Гласувай, за да не ти вземем, а не, за да ти дадем. Социални помощи, дърва, земеделски земи, през тези мрежи се търгува със свободата на хората", посочи Гълъбов.

По думите му кампанията върви вяло и гузно. Партиите няма какво да кажат на избирателите. Безпомощни са. Предизборният дебат върви в много нисък хоризонт – за следващите два-три месеца. Липсва хоризонт, лидерство липсва.

Според Антоний Гълъбов срещата на Лютви Местан с турския президент е сериозно политическо събитие, което добре трябва да бъде разчетено от политическата класа и управляващите у нас.

"Имаме ясни проруски линии в българската политика, имаме и ясна заявка за протурски линии. Местан обясни, че българският етнически модел трябва да се разпространява по света и това е била темата на срещата, но това е трудно да се приеме. Турският президент се среща с представител на една политическа сила, преди да се е срещнал с българския президент или с българския министър-председател. Това е ясен знак, че ДПС ще се трансформира отново и че ще се раздели с модела "Пеевски", смята Антоний Гълъбов.