ГЕРБ с отворено писмо : БНБ недопустимо бездейства!

Проблемът с Корпоративна търговска банка поставя пред изпитание цялото общество и измества фокуса от многото други проблеми, които има в държавата. Това се казва в отворено писмо на ГЕРБ до управителя на БНБ Иван Искров, изпратено до медиите.
От ПП ГЕРБ изразяваме недоволство от начина, по който Българската народна банка управлява процеса на специален надзор над Корпоративна търговска банка и Търговска банка „Виктория". Осъзнаваме необходимостта от надеждна оценка на реалното състояние на затворените банки, но не приемаме сроковете, предлагани от Българската народна банка. Недопустимо е вече трети месец квесторите, назначени от БНБ, да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ. Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса.
Нашите опасения са, че отлагането на информацията за реалното състояние на банката крие риск от допълнително влошаване на нейните активи и увеличава цената на нейното оздравяване. Нещо повече, липсата на информация за състоянието на капитала на банката не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема”, се посочва в писмото.

От ГЕРБ изразява категорична позиция, че ще подкрепят всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса и призовават Българската народна банка да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката за да се ангажира в минимална степен обществен ресурс.

Ситуацията с КТБ бе обсъдена и на среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Според Борисов, квесторите назначени от БНБ трябва незабавно да излязат с доклад за състоянието на КТБ.

Двамата обсъдиха финансовото състояние на държавата и предстоящите предсрочни избори. Срещата бе по инициатива на синдиката и се състоя в Централата на ГЕРБ. Д-р Тренчев сподели притесненията си относно разпада в енергетиката и тежкото състояние, в което е изпаднал секторът. Председателят на ГЕРБ обясни, че един от акцентите в управленската програма на партията е създаване на мащабна програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. „В нея ще бъдат финансирани за първите 2 години многофамилните жилищни сгради със 100 % безвъзмездна помощ. Резултатите ще бъдат видими за хората – разходите за отопление ще намалеят с между 30 и 50 % и ще бъдат разкрити десетки хиляди работни места“, посочи Борисов. Той бе категоричен, че политиката, субсидираща цената на тока, с цел социална политика, е изключително грешна.

Председателят на ГЕРБ и президентът на КТ „Подкрепа“ смятат, че трябва да бъдат предприети незабавни мерки за съживяване на икономиката и възстановяване на спрените еврофондове, защото финансовото състояние на държавата е тежко.
Относно инициативата на ГЕРБ да изпрати всички кандидати за народни представители на партията да помогнат на бедстващите хора, пострадали от наводненията, Борисов коментира: „Нека опонентите ни да говорят, че сме популисти, но ако бяха обули и те ботушите и отишли при бедстващите хора, щяха да се запознаят с тяхната болка. Тогава нямаше да говорят, че ГЕРБ са популисти“. Д-р Константин Тренчев заяви, че ГЕРБ води разумна и не основаваща се на популизъм кампания.